Поради, які допоможуть уникнути осінньої хандри

Кажуть, що у природи поганої погоди не буває. Можливо, це і так, але восени, коли минають теплі дні та приходять дощі та холодний вітер, відчувається певний дискомфорт. Страждає не лише наш організм, а й психіка. І багато людей має схильність впадати в осінню депресію. Різко погіршується настрій, нічого не хочеться. Проте не кожен розуміє, що це – осіння депресія, і що з нею потрібно боротися.

Як же ж правильно боротися з осінньою хандрою?

Налагодити графік сну

Якість сну важливий фактор в будь-який час року, але в осінню пору особливо. Тому варто присвятити час на відновленню сил. А розпочати треба з простого правила — лягати спати не раніше 12 ночі. Так ви будете прокидатися зранку дійсно відпочивши.

Додати в життя багато гумору та сміху

Сміх чинить позитивний влив на наш фізичний і психологічний стан. А також він сприяє зміцненню імунної системи і знижує вироблення кортизолу, відомого як стресовий гормон. Знайдіть собі хорошу причину посміятися. Розповідайте смішні історії та анекдоти в компанії, подивіться комедійний фільм або гумористичне шоу. До того ж не соромтеся сміятися над жартами інших людей!

Вступити в режим психологічної економії

Якщо вас наздогнала осіння депресія, то енергія у вас і так у дефіциті. Тому нераціонально витрачати її даремно на сварки і непотрібні протистояння з не самими приємними для вас особистостями. Побережіть себе і оточіть по можливості тими людьми, які вас розуміють і підтримують. А ось з тими товаришами, хто викликає роздратування, намагайтеся тримати ввічливу дистанцію.

Стежити за своїм графіком та харчуванням

Через порушення графіку роботи і відпочинку, а також режиму харчування страждає імунна система, організм виснажується. І це сприяє розвитку хандри або депресивних станів.

Тож корисним буде вимкнути телефон у вихідний день – не приймати дзвінки з роботи, а присвятити час собі, близьким, друзям, своєму хобі. Слідкувати за калорійністю їжі, особливо, коли погода стає більш прохолодною, та пити достатню кількість води.

Фізичні вправи

Якщо буденні справи слід за можливості зменшити, то це не стосується фізичних навантажень. Займатися спортом, активно рухатися та ходити пішки – корисно в будь-який час року, не лише восени.

Додати яскравості в житті

Це можуть бути яскраві кольори на одязі чи в інтер’єрі – червоний або жовтий. Або ж мати поряд із собою якусь річ, яка нагадує про приємні спогади та викликає позитивні емоції.

Ароматерапія

Дихати ароматами цитрини та евкаліпту. Для цього можна використовувати аромалампи чи приймати ванну із додаванням цих олій.

Їсти шоколад

Шоколад добре піднімає настрій, але тут важливо не зловживати, щоб не набрати зайвої ваги.

Спілкування із людьми

Приємне спілкування із друзями завжди піднімає настрій, а особливо корисними будуть обійми із близькими.

 

Коментарі