Дивитися або читати?

Часто, сидячи в кріслі чи лежачи на дивані під час перегляду фільму, навіть не знаєш, що колись цю історію було написано, як книгу.. На сьогоднішній день у кіноіндустрії все частіше можна побачити картини, що спираються на сюжет книжок різноманітних жанрів. Це лише підтверджує велику конкуренцію між двома напрямками мистецтва. Тож книга чи фільм?

Кожна людина інтерпретує книжкових героїв по-своєму, передаючи власні емоції, переживання та певні очікування. Під час читання певного твору у мозку людини відбуваються безліч когнітивних процесів, таких як: розвиток уяви, мислення, уваги та пам’яті. Тому можна стверджувати про те що, книга є не лише засобом проведення вільного часу, а й сприяє розумовій активності людини. Можна виокремити декілька причин чому варто читати книги:

Доступність. Книга є доступною для кожного тому, що у наш час вони випускаються у друкованому та електронному вигляді.

Різноманітність. Великий асортимент книжок, що прийде до вподоби кожному читачу.

Власні враження. Кожна людина після прочитання книги має власні уявлення про персонажів, про їх зовнішності і характері, а ненав’язані кимось.

Збагачення власного мовлення. За допомогою книги можна поповнити свій словниковий запас, особливо при вивчені іноземних мов.

Особистісний розвиток. Книга є засобом всебічного та гармонійного розвитку особистості.

Проте існують певні труднощі, з якими може стискатися  людина під час читання, такими як:

 

Вільний час. Сучасний етап людства  змушує нас жити «швидше». Велика кількість  інформації, мінімальний термін її запам’ятати і все що залишається – це небагато часу на відпочинок. А інколи читання книг займає дуже багато часу,  саме це для багатьох людей стає перешкодою.

Погіршення зору. Неправильне користування книжковим виданням може призвести до погіршення зору, саме тому необхідно завжди пам’ятати про освітлення та положення книги до очей під час читання.

Складність написаної мови.  Існують книжки написані дуже складною мовою, що не завжди є зрозумілою до читача.

Вартість. Останнім часом вартість на друковані видання значно підвищилася, це насамперед пов’язано з економічною ситуацією країни.

Читати чи ні? Це риторичне запитання, відповідь на яке кожна людина отримає сама для себе. Але все ж книги читати необхідно постійно,  багато та свідомо.

Кожного дня на великий екран виходять стрічки з неймовірними візуальними ефектами, що дозволяють глядачу побувати у «віртуальній реальності». Отже які переваги фільмів:

Емоції. Перегляд будь-якої картини дає змогу людині поринати в чарівну атмосферу, що змушує глядача співчувати, радіти, сумувати разом зі героями стрічки.

Відпочинок. Під час перегляду фільму не потрібно напружуватися, включати свою уяву і фантазувати для сформування зорового образу в своїй голові. Фільми дають можливість дати мозку «відпочити» і тілу розслабитися.

Вивчення іноземних мов. Розпізнавати іноземну мову швидко і легко – одна з найважливіших ступенів оволодіння мовою. Можна мати чи малий словниковий запас, добре говорити і читати, але … зовсім не бути здатним розпізнати знайомі слова в потоці мовлення. Саме тому правильний підхід до перегляду іноземних фільмів забезпечує швидке розпізнавання майже 80% іноземної мови в повсякденному житті.

Мотивація. Багато фільмів на великих екранах засновані на реальних подіях. Під час їх перегляду глядачі сприймають різні історії людей, труднощі з якими вони стискаються та дієвий вихід з той чи іншої ситуації. Тим самим підсвідомо мотивують глядачів ніколи не опускати руки та йти до своєї мети.

Інформативність. За допомогою фільмів людина може дізнатися про певні винаходи, видатних діячів, культуру різних континентів тощо.

Окрім позитивних ознак, фільми мають і негативні про які треба завжди пам’ятати:

Жорстокість. Останнім часом у кіно індустрії все частіше випускають фільми із сценами насильства. Це дуже негативно впливає на психічне благополуччя людини, особливо на дитяче.

Психологічний  вплив. У кіноматографі не рідко можна побачити приховану рекламу, яка підсвідомо впливає на психіку людини.

Бюджет. Перше враження про фільм складається особливо гостро через гроші, виділених на зйомки.  Якщо ж фільм, в якому і герої,  і декорації підбираються не відповідно до бюджету, то ця картина мало кого зацікавить.

Зниження розумової активності. Тривале надмірне споживання кінострічками пригнічує наш мозок. Повна відсутність мозкової активності, спрямованої на прийняття рішень і творення, заміщений тільки пасивним споживанням інформації, руйнує людину.

Тому якщо хочете побачити картину, яку створив письменник, читайте книги, уявляйте, аналізуйте. Якщо хочете порівняти своє бачення твору з іншими, дивіться фільм. Можливо хтось бачить історію зовсім по-іншому. А найголовніше, отримуйте задоволення і від читання, і від перегляду!




Коментарі