"Кому веселе, а кому й сумне". Факти з життя Остапа Вишні

Скільки доброти було в обличчі,

Скільки мудрості в очах було,

Як дивився приятелю в вічі

Любий наш Михайлович Павло!

Ну, а вмів же бути і суворим,

І безжальним бути Вишня міг,

Як назустріч чорним поговорам

Підіймав свій праведний батіг!

(Максим Рильський)

 

13 листопада 2016 року виповнюється 131 рік з дня народження відомого письменника, гумориста, новеліста, класика сатиричної прози ХХ ст. Остапа Вишні. Його справжнє ім’я – Павло Михайлович Губенко.

Про гумориста рідко згадують, приділяючи йому увагу лише в офіційній літературі. Хоча насправді свого часу книжки автора займали друге місце по продажам після Шевченка. Його життя було сповнене веселих історій, які слідували за ним усюди невпинно.

Працівники центральної міської бібліотеки хочуть здивувати підбіркою цікавих фактів із життя сміхотворця.

Факт № 1. Псевдоним "Остап Вишня" вперше з'явився в 1921 році. Є кілька версій, чому Павло Губенко взяв собі такий псевдонім:

- «ягідний» псевдонім був доказом любові до твору М. Гоголя «Тарас Бульба»;

- письменник просто любив поласувати ягодами, а також поважав творчість Шевченка (де йдеться про вечірню ідилію, хрущів та запах вишень);

- ім’я та псевдонім були обрані завдяки своїй милозвучності.

Факт № 2. Із 1907 року працював фельдшером в царській армії, згодом – у хірургічному відділені лікарні Південно-Західної залізниці. Але ця робота не приносила йому такого задоволення, як написання гуморесок. Тому хлопець займався самоосвітою і в 1917 поступив на історико-філологічний факультет Київського університету. Але замість журналістики присвятив себе поліпшенню настрою українського народу

Факт № 3. Остап Вишня любив випити й курив цигарки «Казбек». Його нерозлучними друзями були Максим Рильський та Володимир Сосюра. Часто дружина боролася з «контрабандними постачаннями спиртного». Коли в гості приходив Рильський, то ще на вході вивертав кишені. Але вигадливому письменнику все одно вдавалося проносити алкоголь.

Факт № 4. Письменник не просто так створив «Мисливські усмішки». Він із дитинства любив полювати. Із собою Остап Вишня завжди брав свого улюбленого пса Гая, запас їжі…але дичину приносив рідко. Навіть навпаки: на зиму щедрий гуморист купляв сусідським дітям синичок та щигликів, а навесні разом із малечею випускав їх.

Факт № 5.  Остап Вишня є засновником нового жанру – усмішка. Він писав: «Хоч «фейлетон» уже й завоював у нас повне право на життя, та, на мою думку, слово «усмішка» більш українське від «фейлетону»

Сподіваємося Ви дізналися щось цікаве про Остапа Вишню.

Коментарі