Фільм про пригоди юного мага викликав справжній фурор

Саме сьогодні 4 листопада в 2001 році відбулася світова прем’єра фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь». Фільм став справжнім феноменом, чия популярність розширилася далеко за межі Великобританії.

З виходом на екрани першого фільму, прийшла і до нас якась утопічна мрія з дитинства, що добро завжди перемагає зло, дружба залишається понад багатьох образ, і що ніколи не слід втрачати віру в себе! Все це можна було знайти в першій екранізації романів Джоан Роулінг, режисером якої став незабутній творець дилогії "Один вдома", Кріс Коламбус.

Фільм розповідає, як хлопчик-сирота, жив у своїх тітки з дядьком, які ретельно приховували його справжнє походження через побоювання всього "незвичайного". В день свого 11-го дня народження хлопчик дізнається, що він - справжній чарівник. І світ, в якому Гаррі провів своє дитинство - не його. Тепер, він повинен відправитися в найкращу школу чарівництва Хогвартс. Де він буде жити серед подібних йому магів, навчитися стати сильним і навіть дізнається таємницю загибелі своїх батьків... але ще більшою несподіванкою для нього стане те, що в світі чарівників, Гаррі Поттер, є знаменитістю.

Наполегливий і тонко амбітний саундтрек до фільму змушує відчути справжні "мурашки по шкірі", від яких просто приходиш в захоплення! Але найцікавіше, що композитор Джон Вільямс написав музичну композицію спеціально для трейлера фільму, а згодом саме вона і увійшла в саундтрек фільму під назвою "Пролог", що само по собі трапляється вкрай рідко.

Декорації, дивовижної краси краєвиди, на яких проходили зйомки, справжнісінькі "зоряні війни" на мітлах, які побудували основну складову візуальних ефектів картини, все це – з головою занурює в сумбурний і вируючий казан двох самодостатніх паралельних світів –  магів і маглів.

Головною визначною пам'яткою фільму, є підбір акторського складу. Деніел Редкліфф, виконуючий роль Гаррі Поттера повністю відповідає образу хлопчика, який вижив. Найголовніше, що він зумів передати окремі емоції очима, а це дуже важливо для подачі смислового навантаження персонажа. Так як в книгах, Гаррі часто і багато розмірковує. На жаль, думки ми не можемо почути, і такий візуальний контакт - єдиний спосіб донести важливість тієї, чи іншої інформації до глядача. Крім цього, обов'язково не на останньому місці фактор зовнішньої схожості, і лише за погодженням із самою письменницею, Денні отримав свою роль в картині, тим самим залишивши позаду інших претендентів.

Емма Уотсон (Герміона Грейнджер) і Руперт Грінт (Рон Візлі) - ідеальні кандидатури, для укладення в одне ціле головної трійці друзів. Не дарма, творчий натиск Емми знадобився їй для перевтілення в образ заучки. У деяких сценах, вона навіть переграє свою героїню, і це йде їй тільки на користь. Руперт, чудовий актор, що володіє великим запасом гумору, який часом виглядає навіть безглуздо. І ось ця безглуздість, дозволила йому побудувати необхідну сприйняття свого персонажа.

"Гаррі Поттер і філософський камінь", ознаменує собою справжнє народження легенди, і не тільки вигаданої, що живе в світі повному таємниць і пригод чаклунів і чаклунок. Цією легендою безумовно став і сам Деніел Редкліфф, який для багатьох поколінь, так і залишиться незабутнім Гаррі Поттером.

Сила, яка перебуває в кожному слові роману, з непохитною точністю передана на екрани. Атмосфера спонукає проникнути по той бік картини, і відчути на собі всю магію відбувається, вдихаючи свіже повітря безтурботних пристроїв. Замок, який нібито оживає своїми розмовляючими картинами і пересувними сходами, зникаючими кімнатами. Все це нагадує казку. Дивлячись цей фільм, забуваєш про прийдешні проблеми і повністю віддаєшся фантазіям. Кращий вибір для спільного перегляду з сім'єю, який не залишить вас байдужим. Сам геній Кріса Коламбуса доклав свою руку для створення унікальної історії, якої часом так не вистачає в повсякденному житті.


 

 

Коментарі