Джордж Оруел: «1984» - жах тоталітаризму в розрізі (до 120-ї річниці від дня народження). Виставка однієї книги


Джордж Оруел - один із найцікавіших романістів ХХ століття. Його книга «1984» входить чи не у всі можливі рейтинги, це книга, яку повинна прочитати кожна освічена людина. Цей роман деякий час був заборонений у найдемократичнішій країні світу США, а у СРСР його не друкували до 1989 року. А політична алегорія Джорджа Оруела «Колгосп тварин» була однією з перших книг, яка чітко показала сутність тоталітарного режиму.

Справжнє ім’я письменника – Ерік Артур Блер. Псевдонім утворився наступним чином: Святий Джордж – патрон Англії, Оруел – невеличка річечка на тихій англійській півночі.

Саме Оруел першим застосував термін «холодна війна» в есе «Ви і атомна бомба», яке було написане 10 жовтня 1945року.

Роман Джорджа Оруела «1984» - не тільки еталон всієї антиутопічної фантастики, але й один з найважливіших  пророчих роман ХХ століття. Книга, опублікована в червні 1949 року, написана на тлі руїн, серед голодних, втомлених і змучених війною людей, сьогодні виглядає актуальною, як ніколи.

Утім, сьогодні «1984» читається інакше – з тривожним побоюванням і спробою усвідомити, як далеко ми, наш світ просунулися дорогою до пекла, окресленого Джорджем Оруелем.

Антиутопія Оруела спонукає і змушує здригнутися від впізнавання: впізнавання того, що він описує.

У «1984» за громадянами пильнують екрани телевізорів, кожен шпигує одне за одним. Сьогодні соціальні медіа стежать за кожним нашим жестом, покупкою, дією та коментарем онлайн.

Двомислення, новомова, поліція думок, міністерство любові, що завдає болю, вганяє у відчай та знищує інакодумців, міністерство миру, яке розпалює війни, роботи-письменники, що продуктують порнографічну літературу для відволікання мас – це реалії  у «1984» і сподіваємось не реалії сучасного і майбутнього світу.

Джордж Оруел відкрив нам очі на те, як функціонують тоталітарні режими. Роман пророцький? Можливо. Роман, який бентежить, зворушує, змушує визнати його правдивість і замислитися? Без сумніву, так.

Джордж Оруел не лише змінив світ, показавши нам , як виникає тиранія. Роман «1984» став довідником життя у важкі часи. Це знання надає нам сили, але також і випробовує нас. Кому рекомендувати цю книгу для читання? Усім. Феноменальність Оруела в тому, що автор зміг передати своє хвилювання, свою занепокоєність аудиторії. Того, про що писав Оруел, ми продовжуємо боятися. Це певна перспектива, яка все ще залишається з нами, і на початку ХХІ століття, вона ближче до нас, ніж у 1948 році (коли було написано роман). Адже «1984» - роман-попередження.

 

Коментарі