День вітаміну С: факти та міфи


     У багатьох ситуаціях ми звертаємося по допомогу до вітаміну С, сподіваючись, що він допоможе нам впоратися з різними захворюваннями. Безсумнівно, вітамін С сприятливо впливає як на зовнішній вигляд людини, так і на її здоров’я та самопочуття. Часом його навіть називають молекулою життя. Проте варто ознайомитись з найважливішими фактами та міфами про аскорбінову кислоту, щоб використовувати її з користю для організму.

Міфи щодо вітаміну С
Вітамін С бореться з простудою та грипом
     Це хибне твердження. Вітамін С дозволяє прискорити синтез білих кров’яних клітин (лейкоцитів), проте цей процес відбувається не так швидко. Під час інфекції ви можете допомогти організму, зміцнивши кровоносні судини, проте саме його використання не допоможе подолати хворобу.

Наш організм сам виробляє вітамін С
     На жаль, людський організм не може самостійно виробляти вітамін С, тому він повинен поповнювати його ззовні, вживаючи конкретні продукти або приймаючи певні добавки. Проте, варто звернутися по допомогу до препаратів на основі натуральних інгредієнтів, оскільки вони краще засвоюються організмом.
     Вітамін C, отриманий синтетичним шляхом, практично не всмоктується, виводиться з сечею і лише викликає її окислення.

Дефіцит вітаміну С не викликає жодних симптомів
     При дефіциті вітаміну С, з’являються дуже характерні симптоми: втома, схильність до інфекції, відсутність апетиту, болі у м’язах, суглобах та кістках, запалення в роті. Найвідомішим проявом нестачі цього вітаміну є цинга (кровотеча з ясен та втрата зубів). На щастя, така велика його нестача у наш час трапляється дуже рідко.

Факти про вітамін С
Вітамін С підтримує систему кровообігу
     Той факт, що вітамін С підтримує кровоносну систему, беззаперечний. Вітамін С зміцнює кровоносні судини, що запобігає утворенню синців, виникненню крововиливів та кровоточивості ясен. Одночасно він знижує артеріальний тиск.

Вітамін С сприятливо впливає на метаболізм
     Вітамін С сприяє обміну тирозину, який відповідає за нормальне функціонування щитовидної залози та гіпофіза, засвоєння фолієвої кислоти (що впливає, серед іншого, на нормальний клітинний ріст) та триптофану (сполуки, необхідної для правильного функціонування організму). Крім того, він гальмує окислення холестерину (дуже важливо у профілактиці атеросклеротичних бляшок), допомагає у засвоєнні заліза.
     Більшість тварин не знають, що таке серцевий напад, тому що їх організм виробляє вітамін С. Ведмеді та інші тварини, які впадають в зимову сплячку, не страждають від серцевих нападів (холестерин 400 до 600 мг/дл), тому що їхні артерії захищені ендогенним вітаміном С.

Вітамін С омолоджує
    Вітамін С сприятливо впливає на формування та підтримку колагену, необхідного для відновлення старіючих клітин шкіри. Регулярне вживання фруктів та овочів, багатих на вітамін С, значно знижує ризик розвитку раку. Він має сильні антиоксидантні властивості.

Що треба їсти, щоб отримати мінімальну добову дозу вітаміну С (70 мг):

100 г капусти, 1 яблуко, 1 помідор за день;
40 г болгарського перцю;
30 г чорної смородини;
100 г цвітної капусти (на пару); 
100 г апельсина.

Будьте здорові!  

Коментарі