Крапка, тире, крапка: 7 ФАКТІВ про азбуку Морзе


У цей день, 27 квітня 1791 року, народився Семюел Морзе - американський художник і винахідник. Саме він розробив систему крапок і тире для кодування і передачі повідомлень. Вона дійшла до нас в дещо зміненому вигляді, але широко використовується до сих пір. Мова про відому в усьому світі азбуку Морзе.
Довгий час Морзе цікавився мистецтвом куди більше, ніж технічними науками. На хліб він заробляв живописом. У 1825 році художник отримав звістку про важку хворобу дружини і відразу відправився додому. На жаль, він не встиг - до моменту його приїзду дружина вже померла. Послання на той момент доходили до адресатів занадто довго, і засмучений Морзе закинув ремесло художника і почав ламати голову над винаходом, яке дозволило б людям обмінюватися повідомленнями швидше. Через 13 років з'явилися телеграф і легендарна азбука.
Прообраз телеграфу був задуманий Морзе як прилад, що складається з важеля на пружині і олівця, прикріпленого до одного з його кінців. При подачі струму олівець опускався, і грифель залишав на паперовій стрічці лінію, а при відключенні піднімався, і виходив пробіл. Робота йшла повільно, так як Морзе бракувало технічної освіти. На допомогу йому прийшов промисловець Стів Вейл, який побачив в ідеях колишнього художника комерційний потенціал. Вейл вклався в дослідження, а його син Альфред став помічником Морзе.
Перше офіційне повідомлення з використанням коду Морзе було передано 24 травня 1844 року з Вашингтона в Балтімор. Телеграма складалася з однієї фрази: «What hath God wrought!» - закінчення біблійного вірша з книги Чисел, яке в одному перекладі звучить так: «Ось що творить Бог!» В іншому перекладі: «Дивні діла твої, Господи!»
Для прискорення радіообміну було створено величезну кількість абревіатур, жаргонізмів і так званих Q-кодів, причому свої є у кожної мови. Наприклад, GM, GА, GE і GN - для англійського це good morning, good afternoon, good evening і good night (побажання доброго ранку, дня, вечора і ночі) відповідно. PSE (від please) - «будь ласка»; R (від received) - «вас зрозумів», «прийнято». Є і числові коди, наприклад 73 означає найкращі побажання, а 88 - поцілунок.
Сигнал лиха SOS прийнято розшифровувати як save our souls - «врятуйте наші душі». Є й інші варіанти: save our ship, swim or sink, stop other signals - або «врятуйте від смерті». Всі ці заклики придумані лише для кращого запам'ятовування, так як на ділі цей сигнал був прийнятий як стандартний виключно тому, що його було зручніше розпізнавати серед інших (... - - -..., Або три точки, три тире і три точки).
Цікавий хід з азбукою Морзе придумали в 2011 році колумбійською владою: вони вирішили підняти бойовий дух солдатів і поліцейських, які були взяті в полон повстанцями. Ув'язнені не мали доступу до новин, але зазвичай їм дозволялося слухати музичні радіостанції, і спеціально для них був написаний поп-хіт, в якому біт передавав повідомлення на азбуці Морзе. У закодованому посланні говорилося про те, скільки людей вже вдалося визволити з полону. Також звучав заклик не падати духом. Пісня була в ротації багатьох колумбійських радіостанцій протягом декількох місяців.
Примітна і історія британського майора Алексіса Касдаглі, який був в'язнем чотирьох нацистських таборів. Щоб не втратити розум в ув'язненні, він вишивав полотна хрестиком. Нитки висмикував зі старого одягу. Вийшов, зокрема, відмінний гобелен, на якому були символічно зображені країни-учасниці Другої світової. Полотно не було вилучено і навіть залишилося висіти на стіні барака - на думку наглядачів, воно свідчило про порядок. Але мучителі Касдаглі були неуважні: подвійна рамка між символами свастики на гобелені була заповнена візерунком з крапок і тире, але не абстрактним. На азбуці Морзе там було написано: «Боже, бережи короля». Друга фраза, де безпосередньо йдеться про Гітлера, і зовсім не друкована. Це відмінний приклад того, як не втратити розум і почуття гумору в нелюдських умовах. До слова, Касдаглі вижив, був звільнений і дожив до глибокої старості.
Сьогодні широко застосовуються більш сучасні засоби зв'язку, але азбука Морзе аж ніяк не віджила свій вік. «Морзянка» досі використовується військовими і радіоаматорами. Її вивчають у військових училищах, її зобов'язані знати авіадиспетчери і пілоти. Якщо сучасна апаратура виходить з ладу, повідомлення передаються на азбуці Морзе - це найдоступніший і простий спосіб передати і прийняти сигнал на далеких відстанях і в умовах сильних радіоперешкод. В середньому підготовлений радист може передати від 60 до 100 знаків в хвилину. Рекордна швидкість - 260-310 знаків в хвилину.
Для вивчення абетки Морзе потрібно не так багато часу. За термін від двох до шести місяців майже будь-яка людина може освоїти прийом і передачу повідомлень зі швидкістю 70-90 знаків в хвилину. Просунуті радіоаматори стверджують, що якщо «морзянка» вивчена на совість, то вона не забувається, подібно до того як не можна розучитися їздити на велосипеді.

Коментарі