7 дивовижних фактів про Титанік, в які важко повірити


       Історія найбільш знаменитого корабля містить чимало цікавих деталей, про які мало хто знає.
     10 квітня 1912 року в своє перше й останнє плавання вирушив величезний корабель Титанік, сумна історія якого звучить неймовірно і досі. Вже через кілька днів він потонув, і 15 квітня ми відзначимо 108 річницю цієї трагедії.
     Багато людей знають про круїзний лайнер "Титанік" тільки те, що показав у своєму однойменному фільмі режисер Джеймс Кемерон.
А саме, що він був наймасштабнішим кораблем, побудованим на той момент, що потрапити на нього коштувало немалих коштів, і що в першому ж своєму плаванні він зазнав аварії, зіткнувшись з  айсбергом.
     Але, крім цієї трагічної історії, є ще багато цікавих фактів про Титанік, які ми досі не знали, пише "Дзеркало Коломиї" з посиланням на Update.

Довжина Титаніка приблизно така ж, як висота хмарочоса
 Емпайер Стейт Білдінг
Для довідки: нью-йоркський хмарочос має 103 поверхи. Тільки поміркуйте, щоб усвідомити, який масштаб мав круїзний лайнер. Усвідомили?
Повна довжина Титаніка становить 269,1 м, а дах Емпайр Стейт Білдінг починається на 381-му. Тобто, ще сотня метрів і корабель був би таким же величезним, як найбільший хмарочос Нью-Йорка.
Сьогодні такі лайнери існують. Наприклад, "Queen Mary 2", "Independence of the Seas" і круїзні кораблі класу "Oasis".

Запуск Титаніка не супроводжувався традиційними ритуалами
 "на удачу"

Ось, у чому вся біда. Коли корабель вирушав у своє перше й останнє плавання, об його борт розбивали пляшку шампанського.
Крім того, на початку 20-го століття було прийнято заводити кішок на борт, тому що вони допомагали впоратися з гризунами. А ще вважалося, що вони приносять удачу і оберігають судно від неприємностей.
Як ви вже здогадалися, на Титаніку не було жодної кішки. Зате було дев'ять собак, дві з яких пережили аварію корабля.

За 14 років до трагедії був опублікований роман,
 що описував схожі події

Трагедія, що спіткала Титанік в ніч з 14 на 15 квітня 1912 року, була описана Морганом Робертсоном в його романі "Марність, або Загибель Титана" ще у 1898 році.
У цьому літературному творі стільки збігів з реальною катастрофою, що в це важко повірити. Починаючи із схожої назви корабля (в романі він називався "Титан") і закінчуючи деталями, які завадили врятуватися всії пасажирів і членів екіпажу.
Вигаданий корабель мав також схожий дизайн з реальним Титаніком, і затонув він при таких же обставинах - зіткнувся з айсбергом холодної квітневої ночі. І навіть ділянка краху збігається - 740 км від Ньюфаундленду в північних водах Атлантичного океану.
Крім того, і в романі, і в реальному житті більше половини людей загинуло через те, що на кораблі було недостатньо рятувальних шлюпок.

У вахтерів Титаніка не було біноклів

Не дивно, що вахтери не змогли помітити величезний айсберг, що пливе в їх сторону, заздалегідь. Адже у них навіть не було біноклів. А з огляду на розміри корабля, навряд чи вони взагалі могли би щось бачити хоча б на кілометр за межами його носа або корми.
Дивно, що при такому масштабі будівництва і прагненні зробити корабель непотоплюваним, забули про таку маленьку, але дуже важливу деталь. Ось і вийшло так, що після того, як айсберг був помічений, пройшло всього 37 секунд до зіткнення з ним.


Титанік тонув 2 години 40 хвилин

Після зіткнення з айсбергом, судно почало йти на дно океану спочатку дуже повільно, поки вода тільки заливала палуби, а потім все скоріше набираючи швидкість.
В цілому весь процес тривав майже три години, а ось фінальна стадія загибелі цього титана зайняла зовсім небагато часу - корабель досяг дна приблизно через 15 хвилин після початку занурення.
Титанік опускався на дно зі швидкістю 16 км / год. Зараз він спочиває на глибині 3750 м.

Головний пекар корабля вижив, бо був ... п'яний

Чарльз Джовін дивом врятувався з крижаної води, температура якої була близько -2 °C, тому що був п'яний. У такій холодній воді мало хто міг би протриматися більше 15 хвилин.
Пекарю ж вдалося неймовірне - він дрейфував у холодних водах Атлантичного океану майже дві години, і, за його словами, йому вдалося не замерзнути тільки завдяки тому, що перед цим він напився віскі.

Багато пасажирів Титаніка повинні були плисти на інших кораблях

Не всі піднялися на борт лайнера по своїй волі. Справа в тому, що під час запуску Титаніка робочі влаштовували страйк, який призвів до перебоїв з постачання вугілля.
Через це транспортним компаніями довелося скасувати рейси інших кораблів, щоб переправити з них вугілля для Титаніка, аби він міг стартувати.
Разом з вугіллям, на лайнер вирушили і пасажири суден, рейси яких були скасовані.


Коментарі