Українська легенда за океаном: сьогодні день народження Квітки Цісик

Квітка Цісик народилася і все життя прожила у США. Її голосом захоплювався весь американський шоу-бізнес. Із нею працювали Майкл Джексон, Вітні Г'юстон та інші світові зірки. Та в Україні слухати Цісик почали здебільшого після її смерті.

Дві україномовні платівки, які вона випустила за свій кошт, досі популярні. Сьогодні, 4 квітня, Квітці Цісик виповнилося б 68 років.

Пропонуємо пригадати, яким було життя виконавиці, яка мріяла про Україну.

1. Батьки Квітки Цісик познайомилися під час Другої світової війни, а 18 липня 1944 року у лемківській Криниці Володимир Цісик побрався з Іванною Лев. З театралами молодята подалися до Данцингу, де пережили страшне бомбардування, та навесні наступного року повернулись до батьків, ще й разом з братом Володимира Зеником, теж музикантом театру. Ще кілька місяців велика родина поневірялась і переховувалась від німецьких військ, що відступали, аж поки 1944 року не потрапила до табору переміщених осіб у німецькому місті Байройт.

2. 1949 року родина виїхала до США, де Володимир 1952 року став співорганізатором й викладачем в Українському музичному інституті у Нью-Йорку, а Іванна влаштувалася до банку. 15 березня 1955 року Іванна та Володимир Цісики отримали громадянство США.

3. Дитячі й юнацькі роки Квітки Цісик проходили за звичними для української емігрантської родини школярсько-вишкільними заняттями. В буденні дні Квітка Цісик навчалася в американській стандартній школі, а по суботах прямувала до школи українознавства, куди її записали батьки, намагаючись зберегти зв'язок з батьківщиною та українським людом.

4. Після смерті батька у 1971 році, коли Квітці було сімнадцять, потреба заробляти на життя звернула молоду співачку з оперного шляху в світ джинґлу. Певний час вона виступала в клубах Нью-Йорку та не втомлювалась надавати свої записи продюсерам і рекламним агенціям для прослуховування.

5. Записи пісень співачки з Америки українського походження з’явилися ще наприкінці 80-х на підпільних платівках, головним чином долучившись до того українського пробудження й розвою, що призвів зрештою до здобуття Україною незалежності.

6. Але сама співачка лише одного разу відвідала рідну землю своїх батьків у 1983-му. Квітка Цісик усе життя мріяла проїхати з концертним туром вже незалежною Україною.

7. Квітка Цісик була не лише талановитою співачкою, але й художницею.  Наприклад, власноруч розмалювала свої рукавички, зобразивши на них улюблені квіти та свою мрію – птаха, який літає над Україною.

8. Квітка обожнювала прості польові квіти: маки, волошки, ромашки. На одному з дисків, вона навіть сфотографована з букетом червоних маків. Ще одним великим захопленням співачки були  коні.

9. Квітка мала чобітки з цікавою орнаментикою, виготовлені на її замовлення, – нині вони, до речі, зберігаються у Львівському музично-меморіальному музею Соломії Крушельницької. Орнамент містить кольори українського прапора, тому для Квітки ця пара була особливо дорогою.

9. Квітка мала чобітки з цікавою орнаментикою, виготовлені на її замовлення, – нині вони, до речі, зберігаються у Львівському музично-меморіальному музею Соломії Крушельницької. Орнамент містить кольори українського прапора, тому для Квітки ця пара була особливо дорогою.

10. Не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка Цісик померла від раку грудей. Страшна хвороба стала справжнім фатумом для сім’ї Цісиків: 1994 року відійшла у засвіти Квітки мати Іванна, а в 2003 році – сестра, талановита піаністка Марія. В пам’ять про Квітку в США засновано фонд підтримки музично обдарованих дітей у Rudolph Steiner School, а в пам’ять про Марію – фонд «Адже життя прекрасне», що акумулює кошти на закупівлю мамографічного обладнання для України.



Джерело: http://tvoemisto.tv/news/sogodni__den_narodzhennya_kvitky_tsisyk_10_tsikavyh_faktiv_pro_spivachku_77349.html

 

Коментарі