Експрес огляд однієї книги «Історія великих страждань»

Незабаром вся світова громадськість згадає події, які відбувалися в 1945 році та буде відзначати 11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.  

 З 18 млн. громадян країн Європи, що пройшли через табори різного призначення, в тому числі і концентраційні табори, було знищено понад 11 млн. осіб. 

Відтоді пройшло немало часу, та страшні злочини проти людства не мають строку давності. Геноцид цілих народів, масові розстріли дорослих та дітей на «фабриках смерті», тортури та непосильна каторжна праця знищили мільйони безневинних людей. Серед них і наші земляки, чиє життя обірвалось за колючим дротом концтаборів. 

Особливий досвід перебування українських в’язнів в одному з нацистських концтаборів – Маутгаузені (Австрія) висвітлено у  збірнику під назвою «Українські в’язні концтабору Маутгаузен: свідчення тих, хто вижив», з яким працівники центральної бібліотеки пропонують ознайомитися у експрес огляді «Історія великих страждань».

Задокументовані спогади, листи та усні історії наших співвітчизників розповідають про страшні злочини нацистів проти людства. У збірнику представлено матеріали різних категорій ув’язнених Маутгаузена: радянських військовополонених, учасників антифашистського підпілля з окупованої України, діячів ОУН, фундаторів Світової ліги українських політичних в’язнів, колишніх підлітків-остарбайтерів, які у своєму непереборному прагненні до свободи неодноразово здійснювали втечі з трудових таборів.

Спогади тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень, — це справжні уроки мужності для молодого покоління.



Коментарі