Нові книги в бібліотеці

 

Оноре де Бальзак

 «Гобсек»

Оноре де Бальзак, безперечно, один з найкращих французьких романістів 19 століття. Найважливіша особливість полягає в тому, що він не просо залишив після себе величезний літературний спадок, але й зобразив у ньому історію всього суспільства. «Гобсек» повість надрукована вперше в 1830, відкриває епопею «Людська комедія» як частина «Сцен приватного життя». Основною темою повісті є влада грошей, а головним персонажем, навколо якого відбуваються всі дійства, є лихвар Гобсек.

Франція. ХІХ століття. Розкішні сукні, прикраси, прийоми. Галантні дами і кавалери, що танцюють до ранку. Невже це все? Чи, може, досить прочитати одну тоненьку книжечку, щоб скелети з шаф попадали вам на голову? Адже у цьому творі показано те, що відбувається потім, вранці після балу. Тоді й з’являється невідомий досі персонаж - старий лихвар Гобсек, перед яким тремтять його боржники з вищого світу. То хто ж він такий, цей павук, що обплів все місто своєю павутиною?

Гобсек був надзвичайно багатим, але, крім того, він був неймовірно скупим. Тому жив у старій комірчині, а до своїх боржників ходив пішки. У нього не було сім’ї чи друзів, через це Гобсек помер на самоті. Як виявилось потім, своє золото він ховав у купі золи в каміні. А в іншій кімнаті знайшли зіпсовані делікатеси, яких він не їв, картини, які не чіпляв на стіни, та багато інших дорогих речей. Отже, це людина, яка все життя збирала скарби, проте так ними й не скористалась. Йому протиставляються адвокат Дервіль, від імені якого ведеться оповідь про Гобсека, та його дружина.

Це дуже повчальна книга, тому радимо прочитати.

Коментарі