День народження суперзірки укрліту Юрія Андруховича

13 березня 2020 року святкує свій день народження Юрій Ігорович Андрухович – український поет, прозаїк, есеїст та перекладач, який живе і працює в Івано-Франківську.

Юрій Андрухович входить до п’ятірки найпопулярніших українських авторів. Жоден, хто читає Андруховича, не залишається байдужим, бо в своїх творах письменник відвертий, щирий, складний і тому цікавий. Його знають навіть ті, хто не прочитав жодного рядка письменника. Він перекладає  Шекспіра, за його творами ставлять спектаклі і знімають кіно.

Цікаві факти і нагороди

Юрій Андрухович належить до тих небагатьох авторів, які користуються великою повагою серед критиків. Деякі західні критики навіть порівнюють його з Умберто Еко, а у нас відносять до неоцинізму. Майже ніхто не береться екранізувати Андруховича, бо це вважається досить ризикованою витівкою . Але спроби робилися. Зокрема, в скарбничці письменника є два повнометражних фільми: “Кисневий голод” і “Амур і демон”.

Крім цього, Юрій є віце-президентом Асоціації українських письменників. Його роботи перекладені багатьма мовами, і він відзначений такими нагородами як:

премія Гердера (2001);

премія фонду Антоновичів (2001);

премія Ханни Арендт (2014 року).

Також його твір “Дванадцять обручів” був удостоєний премії Центральної Європи Angelus в 2006 році.

Твори автора перекладено і видано у Польщі, Німеччині, Канаді, Угорщині, Фінляндії, США, Швеції, Іспанії, Росії‚ Австрії.

Вірші Юрія Андруховича покладені на музику рок-групами «Плач Єремії» і «Мертвий півень», які є досить популярними серед молоді.

Коментарі