"Муза творчості і натхнення Павла Волика" відео-арт-знайомство

Одному з найкращих сучасних полтавських пейзажистів Павлу Волику виповнилося б 80 років.

Заслужений художник України, член Національної спілки художників України, лауреат премії імені Івана Огієнка Павло Іванович був яскравою і різнобічною творчою особистістю. Працював різьбярем по дереву, займався гравіюванням по металу, ткав килими, створював скульптури і писав картини. Однією з його улюблених художніх композицій були пейзажі при сонячному або місячному світлі.

В своїй творчості митець створив образ Батьківщини з її віддаленим трагіко-живописним відбиттям складних сторінок вітчизняної історії. Кожен клаптик будь-якого краєвиду П.Волика наповнений м’якими переливами барв, що співзвучні українській декоративній традиції. Митець абсолютно не піддається впливам натуралізму, ось чому природа  України та живопис постають на його полотнах в єдиній сув’язі («Травнева ніч», «Місяць бринить», «Ранок на лугах» та ін.).

В його творах також постає образ хліборобського люду («Світло у вікні», «Сусідське подвір’я»), образ причепуреної хати одиночки на тихому плесі водоймища («Задивилась хата в воду»).

Однією з особливих рис творчості художника є його ставлення до рідної природи, де будь-яка деталь – дугоподібна дорога («Вечір»), лет птаха («Хочу літати») несе у собі відчуття того, як неквапливо, за законом народно-побутового алгоритму текло сільське життя.    

Не обійшла стороною творчість П.Волика й постать козака правдивого, якого не беруть ні шаблі, ні кулі. Митець проріс живописцем через власне монументальне мислення, яке крізь призму художньої мови дерева та металу посіло своє чільне місце в українській історії образотворчого мистецтва. Його живопис – це українська духовна настава, яка освячує поступ творчої людини.

Володимир Іванович Волик неодноразово був гостем нашої бібліотеки. Тож в книгосховищі центральної міської бібліотеки є його власні книги, які він нам подарував. Особливу увагу хочемо приділити книзі А.Шевчука  про Павла Волика, яка є результатом його 40-річної наполегливої праці та містить більше 1000 його робіт.

Працівники центральної бібліотеки запрошують переглянути відео-арт-знайомство «Муза творчості і натхнення Павла Волика» з нашим славним земляком.



Коментарі