Фотограф на ім'я Льюїс Керролл

Усім, звичайно ж, відомий видатний англійський письменник Льюїс Керролл (справжнє його ім'я - Чарльз Лютвідж Доджсон), автор безсмертної "Аліси в Дивокраї" і "Аліси в Задзеркаллі". Так, 27 січня 1832 року народився відомий письменник. Але таланти Льюїса Керролла аж ніяк не обмежувалися лише літературою. Він був ще й математиком, який протягом чверті століття читав лекції в Оксфорді, і дияконом англіканської церкви. Але мало хто знає, що Льюїс Керролл був ще і фотографом.

Він займався фотографією самовіддано і досягнув великих успіхів у цьому мистецтві. І це за часів, коли аматорська фотографія тільки зароджувалася і була певною ознакою дивацтва. Адже в ті роки таке захоплення вимагало від фотографа-любителя чималих зусиль, ніж сьогодні потребує професійна фотозйомка.

Льюїс Керролл став першим з портретистів, хто привніс у фотографію природність і невимушеність. У знімках Керролла-фотографа відображається його власний погляд на красу, - він бачив її у безпосередніх і щирих маленьких дітях, з якими дружив і для яких писав.

У 1856 році разом з колегою і теж фотографом-любителем Реджинальдом Саут, поїхав до Лондону придбав таки фотоапарат. Куплена камера обійшлася у 15 фунтів - вельми серйозна сума для молодого викладача. До того ж, потрібні були різні, вже забуті нині аксесуари, - ванночки, колби, мензурки, а також магній для спалаху і найрізноманітніші реагенти для проявлення і фіксації.

Та й сам фотоапарат був аж ніяк не малий і не міг використовуватися без спеціальної триноги. Тим не менш, Льюїс Керролл займався фотографією двадцять чотири роки! За чверть століття дівчаток-моделей було багато, але найвідомішою, звичайно ж, є Аліса Лідделл - та сама, що стала прототипом Аліси з головної книги Льюїса Керролла.

Аліса була донькою одного з деканів Оксфордського університету, Генрі Лідделла. На той момент Алісі було 4 роки, і вона була четвертою з п'яти дітей Лідделла. Незабаром Льюїс Керролл став другом сім'ї, а Аліса почала з'являтися на його знімках, бо була від природи невимушеною і артистичною водночас.

За роки творчості Льюїс Керролл зміг стати одним із видатних фотографів свого покоління, чи не першим привносячи в портретну фотографію (особливо в дитячі портрети) природність, невимушеність і побутові сюжети. Він  був визнаний найкращим дитячим фотографом 19 століття. 

Вісімнадцять років по тому, у 1898 році він помер, а всі зроблені ним дитячі портрети, за заповітом, були роздані родинам моделей.

Коментарі