11 січня – «найввічливіший» день року

Настав одинадцятий день року в григоріанському календарі. В цей день православні віряни вшановують Йосипа Обручника, а в світі відзначають день слова «дякую», яке люди вимовляють мільйони разів. 

Психологи упевнені, що висловлення подяки – це знаки уваги і вони здатні заспокоїти і зігріти своєю теплотою. Головне, аби «дякую» йшло від чистого серця. І невипадково із часів сивої давнини в народі існувало повір'я – не можна виголошувати слова вдячності в стані роздратування.

В українській мові сьогодні вживається два «вдячних» слова – дякую та спасибі. Вони мають різне походження. Більш прозорим є походження і значення слова «спасибі». «Спасибі» – стале скорочення від фрази «Спаси Бог».

Вперше слово «дякую» зафіксовано 1586 р. у словнику-розмовнику, виданому в Парижі. В українській мові «спасибі» і «дякую» з’явилися у шістнадцятому сторіччі. Перше – це скорочення від фрази «спаси Боже». А «дякую» – прийшло до нас із Німеччини. В оригіналі «данке» має два значення – дякую і думаю.

Тож гарні манери мають велике значення у спілкуванні з іншими людьми, тому дуже важливо висловлювати подяку близьким та рідним, а також всім, хто чимось допомагає. Одне слово «дякую» може підняти настрій людині та показати щиру вдячність. Тому не забувайте дякувати іншим.


Коментарі