Старий Новий рік: історія, забобони та прикмети

Старий Новий рік можна сміливо вважати додатковим новорічним святом багатьох українських родин. Багато людей відзначають це свято, але мало хто знає його історію, прикмети та забобони.

Історія свята

Назва свята звучить суперечливо, але цьому є пояснення. Це традиційне свято для багатьох українців виниклог у зв’язку зі зміною літочислення з юліанського на григоріанський календар.

Різниця між новою і старою системою становила цілих 13 днів, що створювало незручності в міжнародній політиці та економіці, ось це і стало основною причиною переходу на новий стиль, який зберігається і донині.

Офіційна дата переходу на новий стиль – 14 лютий 1918 року. Тоді ж почали святкувати новий, на той момент незвичайне свято — Старий Новий Рік, тобто Новий Рік за старим стилем. 

Святкові заборони: чого не можна робити?

- З давніх-давен у народі ходить повір'я, що Старий Новий рік не можна зустрічати в порваному або старому одязі. Він повинен бути ошатним та красивим, ще краще - новим. У такому випадку вважається, весь рік буде в достатку.

- Ні в якому разі не можна позичати гроші або брати в борг. Та й взагалі вирішувати будь-які фінансові питання не рекомендується.

- Дутися, ображатися також забороняється. Потрібно прощати образи іншим і самому не бути злопам'ятним.

- Не можна відмовляти людині в прощення, якою б глибокою ваша образа не була. Якщо хтось просить вибачення, потрібно прощати і забувати минулі образи, інакше невдачі будуть переслідувати вас весь рік.

- Не виносити 13-го і 14-го числа сміття з дому.

Народні прикмети на Старий Новий рік

- Якщо небо ясне і зоряне – буде багатий урожай ягід.

- Якщо на Василя в цей день туман – до урожаю.

- Коли 14 січня багато пухнастого інію на деревах, рік буде багатий на мед.

- Завірюха у Василів вечір віщує великий урожай горіхів.

 - Якщо Василева ніч зоряна, то літо буде ягідним.

Незалежно від того, святкуєте ви це свято чи ні, проведіть його з посмішкою на обличчі і з любов’ю в серці.



Коментарі