25 січня - святої Тетяни звичаї та заборони дня

Гряде 25-й день року в григоріанському календарі. В народі відзначають Тетянин день, а також свято всіх студентів.

Свята Тетяна була дочкою римського проконсула. Вона таємно прийняла християнство, за що була страчена в 225 році. Через любов до Ісуса дівчина обрала незаміжне життя. Згодом стала служити в римській церкві. Префект Ульміян відмовлял Тетяну від віри у Христа, щоб вберегти її від смерті. Однак та залишилася християнкою, за що була приречина на муки.

Перекази говорять, що язичники піддавали юну Тетяну страшним тортурам: били залізними палицями, кидали на арену до голодного лева та навіть намагалися спалити. Однак жодні муки не залишали рани на тілі святої. Внаслідок дівчину вирішили вбити.

Народні прикмети на Тетянин день

У народі вважають, що дівчинка, яка народилася 25 січня буде відмінною господинею і дружиною.

Якщо на Тетяну морозний і сонячний день – буде хороший урожайний рік.

Якщо в цей день іде сніг – літо буде дощове і холодне.

Що не можна робити в Тетянин день

На Тетянин день не можна сваритися і лаятися, особливо з близькими людьми, потрібно постаратися провести день в спокої і доброзичливому настрої.

У цей день не можна прибирати, прати, займатися фізичною працею або ремеслом.

Але напередодні свята потрібно обов’язково привести будинок в порядок і прибратися, так як безлад в свято може накликати на вас неприємності і проблеми.

Не можна відмовляти в цей день в допомозі тим, хто просить. Наші предки вважали, що відмовивши або проігнорувавши прохання, ви самі можете потрапити в біду.

Що потрібно зробити в день Тетяни

Студентам потрібно піти в цей день до церкви і поставити свічку покровительці і заступниці студентства – святій Тетяні, попросити допомоги в навчанні, ясного розуму і доброї пам’яті.

За традицією, господині в цей день печуть хліб і пряники у формі сонечка – це робить весну трохи ближче, а сонечко за вікном – яскравіше і тепліше. Кожен член сім’ї повинен обов’язково спробувати шматочок такого “сонечка”.

На Тетянин день потрібно приготувати смачний обід і нагодувати всіх членів сім’ї, навіть тих, кого немає поруч, потрібно залишити для них тарілку з їжею на столі.

У наших предків в цей день існувала дуже цікава традиція, незважаючи на те, що прибирання в цей день під забороною, прийнято було вибивати і чистити доріжки. Їх потім виставляли біля двору і по килимку хлопець міг побачити, яка з дівчини буде господиня і дружина.

Коментарі