«Якщо ти поет» (літературна візитка до 70-річчя від дня народження О.А.Печори)

Відомий український поет, гуморист, пісняр Олександр Печори відзначає своє 70-річчя від дня народження.

Наш земляк Олександр Андрійович – знакова постать на літературному терені полтавського краю.

Його першого вірша надрукували в газеті «Зірка» в 1961 році коли майбутньому поету виповнилося лише 10 років. Згодом він був лауреатом радіожурналу «Старшокласник» та багатьох міських і обласних конкурсів «Поетичних весен».

На сьогоднішній день Олександр Андрійович:

член Полтавської спілки літераторів;

член Національної спілки журналістів України;

лауреат літературно-мистецьких премій імені Василя Симоненка, імені Володимира Малика та імені Леоніда Бразова;

лауреат загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання» та Всеукраїнського екофестивалю «Лель»;

редактор-засновник історико-краєзнавчої та літературно-мистецької газети «Ріднокрай»;

 автор майже двох десятків книг поезії, має численні публікації в журналах, альманахах, антологіях та колективних збірниках. Один із авторів Антології поезії полтавських літераторів XX століття «Калинове гроно» та хрестоматії «Література рідного краю».

Читаючи поезію Олександра Печори відчуваєш  гнів  і біль – гнів  невтомленості у боротьбі за долю рідної землі, укотре вже пограбованого й приниженого народу. Коли заглиблюєшся в інші його твори, помічаєш, як невпинно вибудовуються рядки, якраз перенасичені енергетикою болю. Це вірші переважно громадянського звучання, в яких корінними є поняття: Батьківщина, родинне гніздо, покинута хата, пригноблена старість, жорстока байдужість, людожерство чиновників тощо.

 

«…Під божим небом є така земля.

Є Україна. Сила є і воля.

В сім’ї великій щиро прагну я,

Щоб нам частіше усміхалась доля…»

 

У віршах автора багато суму, життєвого терпцю, гіркоти полину, проте зустрічається і безсмертник, і дивина, і чистотіл з материнкою.

Лірика Олександра Печори – це величезний і щедрий пласт його поезії. Вона цікава і особлива, бо це не просто стан душі нашого з вами покоління, а й призабуте уже нами почуття романтизму – високого, далекого, загадкового – коли хлопці обожнювали дівчат, соромлячись глянути їм у вічі, коли чоловіки опускались на коліно перед її величністю Жінкою, коли образ коханої манив у незвідану далечінь, рятував від зневіри, підіймав у небесні висоти кохання.

«…Тільки ти пречистим джерелом

спраглу душу лоскотно тривожиш,

будиш те, що досі не було,

і відводиш те, що бути може»

   

  Чимало віршів поета покладено на музику, записано на диски, виконуються аматорами та майстрами сцени.

Олександр Андрійович також наділений і почуттям гумору. Його збірка «Жарти - жартами» пронизана гострим з перчиком та іронічним словом, яке несе добро і правду, щоб люди, щиро усміхаючись, кращали.

 

Олександр Печора неодноразово презентував свої книги і в нашій бібліотеці. Тож, від свого імені і від імені усіх поціновувачів творчості митця вітаємо ювіляра з днем народження. Бажаємо Олександру Андрійовичу міцного здоров’я на довгі роки, невичерпної енергії і творчої наснаги у всіх справах.

Сподіваємося на подальшу нашу співпрацю.



Коментарі