Пуансетія - символ Різдва

У світі існує кілька знаків, які нагадують про початок різдвяного сезону на Заході, такі як пуансетія. У нас навіть є день, присвячений цій веселій рослині 12 грудня - Національний День Пуансетії. Який милостивий Творець, що в сезон, коли більшість рослин мертва або бездіяльна, він створив сяючу пуансетію, яка квітне взимку, додаючи сплеск кольору, щоб висвітлити похмурі дні.

Poinsettia вважається самим святковим рослиною завдяки періоду свого цвітіння - різдвяний святвечір і напередодні Нового року. Квітка Віфлеємська зірка відома ще з часів ацтеків, які використовували червоний пігмент для фарбування текстилю та створення косметичних засобів.

Пуансетії є членами сім'ї молочайних. Батьківщина рослини – помірні висоти листяних тропічних лісів переважно тихоокеанського узбережжя Гватемали та Мексики, де її часто називають палаючою квіткою. У природі рослина може досягати до 5 метрів висоти та цвіте більшу частину року.

Традиція прикрашати будинок живими квітами на Новий рік і Різдво прийшла до нас із Заходу і досить швидко прижилася. Пуансетія любить рясне розсіяне світло, але крім підвіконь горщик з цією рослиною можна розміщувати і в добре освітлених приміщеннях на комодах, полицях, стелажах.

Окреме місце займає пуансетія на святковому столі. У комбінації з ялиновими гілками, шишками, свічками горщик з пуансетією стає центральною прикрасою.

Куплені квіти пуансетії, на жаль, мають лише декоративне значення: вони замінюють зрізані букети і не живуть довго. Тим не менш квітникарі-любителі можуть продовжити цвітіння різдвяної зірки і навіть зберегти її на наступний рік.

По-перше, вибирайте рослину з бутонами, які ще не розкрилися - це маленькі жовті крапки в середині (а декоративні червоні пелюстки - всього лише прицвітіння).

По-друге, дотримуйтеся ідеальних умов для цвітіння: світло, тепло, відсутність протягів і регулярний полив.

По-третє, не забувайте час від часу обприскувати листя. Підживлювати рослину під час цвітіння не потрібно.

Після того, як красуня відцвіла, слід обрізати всі молоді і слабкі пагони під корінь, а сильні - по висоті трьох-чотирьох пеньків (місць, де росли листя). Зрізи присипати подрібненим вугіллям. Горщик з рослиною прибрати в темне прохолодне місце, скоротивши полив для запобігання пересихання землі до кінця періоду спокою. На початку травня пересадіть квітку зі старою грудкою землі, удобрюйте і поливайте до наступного цвітіння.


Коментарі