"Дж. Р. Кіплінг- письменник і мандрівник" літературна візитка до 155 р. від дня народження

30 грудня виповнюється 155 років від дня народження англійського письменника, прозаїка і новеліста Джозефа Редьярда Кіплінга.

Англійський письменник Джозеф Редьярд Кіплінг писав для дітей досить багато, головним чином казки. Діти всього світу з захопленням читають його оповідання про Мауглі, про допитливе Слоненя, про Кішку, яка гуляла, як собі знала.

Ім'я Редьярд отримав, як вважають, на честь англійського озера Редьярд, де познайомилися батьки. Ранні роки були дуже щасливими для майбутнього письменника. У віці 5 років його разом з сестрою відправляють на навчання до Англії. Протягом 6 років Кіплінг жив у приватному пансіоні. Перебування в цьому пансіонаті  було для нього нестерпною моральною і фізичною мукою.

В 1878 році Кіплінг вступив до військової школи. Пізніше йому довелося повернутися в Індію, і почати працювати в місцевій газеті. У вільний час він пише короткі оповідання і вірші, які потім публікуються в газеті поряд з репортажами. Робота репортера допомагає йому краще зрозуміти різні сторони колоніального життя країни.

У 1889 році Редьярд подорожує по Англії, потім відвідує Бірму, Китай, Японію. Перетнувши Атлантичний океан, він влаштовується в Лондоні. Перша новела Кіплінга «Світло згасло» виходить у 1890 році. А найбільш відомими віршами того часу стають «Балада про Схід і Захід» та «Остання пісня Чесного Томаса».

У Лондоні Кіплінг одружується. Але незабаром переїжджає до родичів дружини у США. Саме там Д. Р. Кіплінг написав свої найвідоміші твори для дітей: «Книга джунглів» (перша і друга книги). Публікує віршовані збірки «Сім морів» і «Білі тези».  У 1899 році письменник проводить кілька місяців у Південній Африці. У 1901 році виходить роман «Кім», який вважається одним з найкращих романів письменника. В Африці він починає підбирати матеріал для нової дитячої книги, яка виходить в 1902 році під назвою «Казки просто так».

Змучений мандрами, Кіплінг в 1904 році вирішив оселитись в Англії. Тут він пише свої знамениті книги «Пак з Горбів» і «Нагороди і феї» - казки Старої Англії, об'єднані оповідачем - ельфом Паком, узятим з п'єс Шекспіра. В 1907 році письменникові присуджено Нобелівську премію в галузі літератури. Свій знаменитий вірш «Якщо…» Кіплінг написав в 1910 році.

На початку 1936 року Р.Кіплінга не стало. Та залишилися його чудові твори, які оспівують і звеличують мужність, відвагу, волю, дружбу, розкривають перед читачем чарівний світ незайманої природи. Вони принесли Р.Кіплінгові славу одного із найкращих у світовій літературі письменників-анімалістів.


Коментарі