"Королева вигаданого щастя" віртуальна книжкова виставка до 245 р. від дня народження

Джейн Остін (Jane Austen) – англійська письменниця,чільна представниця реалістичного напряму у літературі. Народилася в містечку Стівентон 16 грудня 1775 року. Створила низку романів у жанрі любовної історії. З 1783 по 1786 рік навчалась в Оксфорді, Саутгемптоні та Редінгі. Освітою майбутньої романістки опікувався батько Джон Остін. На літературний смак авторки вплинула творчість Шекспіра, Голдсміта та Юма. Була поціновувачкою поетики Купера, Томсона та Грея. Цікавилася сценаристикою та брала участь у постановках домашнього театру. 


Гордість і упередження

Дія відбувається в кінці XVIII століття в Англії. Місіс Беннет хоче найвигідніше видати заміж пятьох своїх дочок, щоб забезпечити їм безбідне майбутнє. Одна з сестер, Елізабет, не поспішає заміж, в чому її підтримує батько. Коли ж у сусідньому маєтку оселяється заможний холостя містер Бінглі, у сімействі Беннет виникає справжній переполох. Головною претенденткою на заміжжя з ним вважається найстарша дочка Джейн, а Елізабет починає зустрічатися з кращим другом Бінглі – гарним, але високомірним містером Дарсі. Після раптового від’їзду Бінглі в Лондон, Елізабет розчаровується у містері Дарсі, вважаючи його винуватцем того, що Джейн залишилась одна. Але випадок, що стався з її молодшою сестрою Лідією, відкриває Елізабет очі на істинний характер її взаємовідносин з Дарсі...


Менсфілд-парк

Роман "Менсфілд-парк" належить до зрілого періоду творчості Джейн Остен. У ньому блискуче виявилася художня майстерність письменниці та її надзвичайна іронія. У маєтку Менсфілд-парк, куди взято на виховання Фанні Прайс, панують незгода і непорозуміння. Користь і егоїзм стають тут рушійною силою усіх вчинків людей. Проте дякуючи доброті, безкорисливості й стійкості Фанні вдається подолати всі перешкоди, страждання допомагають їй віднайти саму себе і зустріти своє щастя.


Емма

Ця історія досить нетипова, героїня не бідна, у неї все є - хороший будинок, люблячий батько, стан, немає тільки чоловіка. Але вона і не поспішає заміж, вважаючи за краще влаштовувати долі своїх подруг і знайомих і тим самим часом потрапляючи в халепу. При цьому, займаючись чужий особистим життям, Емма мало не прогледіла власне щастя ...


Переконання

Головна героїня роману Анна Еліот багато в чому схожа на авторку, а розповідь про її кохання дуже нагадує власну історію письменниці. Джейн, як і Анна, закохалася в юнака без статків і розлучилася з ним, піддавшись наполяганням рідних. Але, попри те, що самій письменниці так і не поталанило влаштувати особисте життя, своїй героїні вона дає можливість бути щасливою.


Чуття і чуттєвість

“Чуття і чуттєвість” — історії кохання двох сестер Дешвуд: розсудливої Елінор, що завжди зважає на здоровий глузд і норми пристойності, та імпульсивної Маріанни, котра не соромиться палкості своїх почуттів і йде за покликом серця. Такі різні характери і такі ж неоднакові реакції на виклики, які кидає їм доля, але в душі кожної з них не згасає надія на краще майбутнє.


Нортенґерське абатство

Історія сімнадцятирічної романтичної дівчини. Кетріна Морланд запрошена багатими сусідами відвідати разом з ними Бат, де її знайомлячі, із загадковим хлопцем, містером Генрі Тілні, а потім і з іншими членами його родини. У той сам час в її оточенні з’являється жвава Ізабелла Торп, яка мріє вийти заміж за брата Кетріни, Джеймса. Кетріна виявляється в центрі інтриг.

Легка, захоплююча та смішна історія про дівчину, яка занадто серйозно сприймає все, про що читає на сторінках улюблених книжок, уявляючи себе героїнею готичного роману. Шляхом помилок вона вчиться пізнавати, хто її істинний друг, і знаходить своє кохання.


Доводи розсудку

Ще зовсім юною Енн Елліот, героїня роману "Доводи розсудку", зустріла свою любов, але змушена була відмовитися від коханого заради інтересів сім'ї. Довгі роки розлуки, що минули до їхньої нової зустрічі, довели: час не власний над істинними почуттями, і хоча крок до щастя зробити непросто, герої впевнені - лише доводи власного розсудку повинні керувати нашими вчинками, стримувати пристрасті та застерігати від зради, у тому числі від зради у коханні...

Остін не мала великої популярності за свою долю. Шанування до Остін відродилося наприкінці дев‘ятнадцятого століття, і кількість літературних публікацій збільшилась, які були присвячені аналізу її творчості, та продовжує рости й досі.

Твори Остін екранізовані, часто за мотивами її романів кінофільми діставали престижні нагороди.

Коментарі