Цікаві факти про океан

Сьогодні, 8 червня, відзначається Всесвітній день океанів. Він був встановлений ООН у лютому 2009 року з метою збереження унікальної океанської флори і фауни від згубної людської діяльності. Ми зібрали для вас цікаві факти про океани, які ви могли і не знати.

Світовий океан займає майже 3/4 поверхні нашої планети і складається з 4 океанів: Атлантичного, Індійського, Тихого і Північного Льодовитого.

Вперше людство дізналося про масштаби Світового океану тільки в епоху Великих географічних відкриттів: у 1519–1522 роках португальський та іспанський мореплавець Фернан Магеллан здійснив першу в історії навколосвітню подорож.

Перша наукова експедиція з дослідження Світового океану відбулася 1872 року. Екіпаж британського судна «Челленджер», обладнаного лабораторіями та науковими інструментами, за 3 роки плавання зробив пів сотні вимірювань глибини, 362 фіксації температури і 133 проби ґрунту. Так були закладені основи всієї майбутньої океанографії.

Біля берегів Австралії розташований найбільший об’єкт, створений живими організмами, – Великий Бар’єрний риф, протяжність якого становить 2,5 тис. км.

Світовий океан досліджений ученими менше, ніж найближчий космос. До початку XXI століття більш-менш вивчено 5% дна океану та 1% його товщі. Тому біологи вважають, що приблизно 86% видів живих організмів досі не відкриті.

Неприємна новина для любителів купатися в океані: всього в одному мілілітрі океанської води міститься мільйон бактерій і 10 мільйонів вірусів. І не всі вони нешкідливі…

Китова акула – найбільша риба Світового океану. Деякі гіганти виростають до 12,5 метрів завдовжки і важать понад 20 тонн.

Кит – найбільша жива істота (до 33 метрів і до 150 тонн).

Найменша рибка Світового океану – Schindleria brevipinguis – живе на Великому Бар’єрному рифі й рідко коли виростає довше 9 мм.

За 100 останніх років рівень Світового океану піднявся на 25 см.

Щороку у Світовий океан скидається втричі більше сміття, ніж виловлюється риби.

Тож бережімо воду і раціонально використовуймо її! Давайте разом робити усе можливе, аби цього дорогоцінного ресурсу вистачило не тільки нам, а й майбутнім поколінням!

Коментарі