«Свята Трійця єднає, надихає, береже»

 На п’ятдесятий день після Великодня, обов’язково в неділю, святкується Трійця. Нагадаємо: свята Трійця – це Бог-отець, Бог-син і Святий Дух.

Троїцьке свято встановлене на честь зішестя Святого Духа на апостолів, після чого вони почали розуміти інші мови й ними говорити, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя біло збудовано перший християнський храм, і з того часу Трійця вважається днем народження християнської церкви.

Прийшов час, коли  весна передає літу своє зелене вбрання, то ж давайте разом вшануємо разом красу рідної землі!

Трійця, а ще його називають Зелені свята або Святого Духа - найпоетичніше свято, тісно пов'язане з природою. Ось і зараз підходять ті дні, коли заклечали ворота, тин, подвір'я, хату, господарські будівлі зеленими галузками дерев: клену, липи, ясену... Триденне святкування пов’язане з Богом отцем (неділя), Богосином (понеділок), Богодухом святим (вівторок).

У неділю на перший день Трійці люди зранку в святковому одязі йдуть до церкви. Дівчата в руках тримають пучечки полину, барвінку, любистку. Після обіду біля церкви, де закопана тичка, заквітчана гіллям і квітами, сходилась молодь. Хлопці і дівчата водять хороводи, співають пісень.Із цим святом пов’язано багато прикмет. Вінки на березі завивали у четвер, а в неділю оглядали їх. Якщо віночок мав свіжий вигляд, то це віщувало добру ознаку, а коли зів'яв - на лиху долю.

У день Трійці дівчата зазвичай ворожать на здоров’я та тривалість життя своїх рідних

На другий день свята дорослі після відправи служби в церкві, гуртом обходять поля - "щоб град не побив посіви та засуха не випалила збіжжя".

А діти влаштовували цікаву гру "Завивати вінки". Вибирали найспритніших хлопчика і дівчинку, одягали їм на голівку віночки, і оточивши їх колом, йшли гуртом через село з піснями.

А третього дня на Полтавщині дівчата водять "Тополю". Одягають найвродливішу дівчину в святкове вбрання, заквітчують її віночками, стрічками, гілками дерев. Заходять у кожну хату, віншують господарів - які за це мусять ощедрити подарунками. Окрім цього в останній день провідують померлих родичів, поминають їх.

У кожному обряді головним є - накликання багатого урожаю. Червень - перший місяць літа, коли всі продовольчі запаси вийшли, а нові ще не вродили.

До пізньої ночі дівчата водять танки, жартують з хлопцями, а потім, вертаючись до села, не минають тієї хати, де є дівчина засватана, де весілля має бути. Батьки, у яких є дочка на виданні, запрошують до себе, аби дівчата з хлопцями поспівали та щастя - здоров’я побажали. Тоді доня обов’язково «замолодіє». Отака - то сила Зеленої Неділі.

Про це чудодійне свято можна дізнатися більше, якщо ви завітаєте до центральної міської бібліотеки та познайомитися з цікавою та корисною літературою даної  тематики – дізнаєтесь про багато різних прикмет та ворожінь. То ж, чекаємо на Вас.

 

 

 

 


Коментарі