190 років з часу виходу: Гоголь М. "Вечори на хуторі біля Диканьки"

«Вечори поблизу Диканьки»…

здивували мене.

Ось справжня веселість,

щира, невимушена, без манірності.

А місцями якась поезія!.. Яка чутливість!

А. С. Пушкін

190 років тому у 1831 році вийшла перша збірка повістей Миколи Васильовича Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», яка і принесла літературну популярність автору. У цей том увійшли твори: «Сорочинський ярмарок», «Вечір напередодні Івана Купала», «Утоплениця» та «Зникла грамота». На сюжет «Сорочинського ярмарку»

Книга «Вечори на хуторі біля Диканьки» сподобалась усім, від друкарів до Государині Імператриці. Окриленим успіхом першої книги, Гоголь приступає до другої.

Через рік (1832) побачила світ друга книга «Вечорів…», представляла дивовижну збірку повістей «Страшна помста», «Іван Федорович та його тітонька», «Зачароване місце та Ніч перед Різдвом». Обидві частини «Вечір» були видані під псевдонімом пасічника Рудого Панька, який «ніби жив біля Диканьки, належала князю Кочубею».

 «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» – цикл повістей. Пишучи їх ,Гоголь,  звертався до матері з проханням, надсилати йому докладні описи українських звичаїв, обрядів, одягу, повідомляти етнографічні деталі.

Тому у повістях тісно переплітається реальність і фантастика, народні звичаї і перекази, реальні історичні факти і авторська вигадка наділені рівними правами. Біси і відьми переймають звички і манеру поведінки людей, нечиста сила мешкає в тому ж просторі, що й люди. Звідси й романтична натхненна піднесеність оповідань що є однією з найважливіших особливостей гоголівського стилю.

Найпопулярнішою та найзнаменитішою екранізацією вважається художній фільм «У ніч перед Різдвом», приурочений до 130-річчя від дня виходу книги «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Художній фільм «Вечори на хуторі біля Диканьки» - чудова, весела казкова історія, яка веде глядача у небувалий світ чудес, що відбуваються на хуторі поблизу Диканьки у чарівну ніч перед Різдвом.

Коментарі