Сьогодні світ відзначає День червоної троянди

День червоної троянди святкують щорічно 12 червня. Ця квітка існувала ще 50 млн років тому, а культурній троянді близько 5 тис. років. Зараз на планеті налічується понад 300 видів цієї квітки.

Нідерланди посідають перше місце з продажу троянд, але найкращими майстрами з вирощування вважаються французи. Найстаріший трояндовий кущ росте в Німеччині — йому вже більш ніж 1 тис. років.

Болгарія активно займається виробництвом трояндової олії, яка є чи не найдорожчою у світі. Щоб створити кілограм такої олії, необхідно аж три тонни пелюсток.

Історичні факти

Троянда була відома в стародавньому Вавилоні і отримала особливе поширення в Персії (тепер Іран), де вирощувалася у величезній кількості.

У стародавній Греції троянда була присвячена богині краси Афродіті, її храми оточували якнайширші сади з троянд. 

Єгипетська цариця Клеопатра на одному з бенкетів веліла покрити всю підлогу пелюстками троянд шаром у півметра, які притримувались тонкою шовковою сіткою. Зі стелі під час бенкету сипалися дощем рожеві пелюстки. Під час прогулянок на галерах поверхня води була всипана трояндами.

Римляни нагороджували трояндами за видатні заслуги. Вінком з троянд прикрашали голову переможця. Троянда була емблемою, свого роду орденом хоробрості. Римські воїни вірили, що троянда вселяє мужність, і замість шоломів одягали вінки з троянд.

Найдавніші оповіді Індії говорять про те, що богиня краси Лакшмі народилася з бутона троянди.

Турецький султан Магомет Другий, який захопив Константинополь в 1453 році, перш ніж перетворити в мечеть храм св. Софії, наказав омити його зверху до низу рожевою водою, для перевезення якої потрібно п'ятсот верблюдів.

У середні віки написано багато «лицарських» романів про троянду. У всіх народів у всі часи поети присвячували свої вірші цій прекрасній квітці.

В історії відома кровопролитна війна Червоної і Білої троянд, яка тривала тридцять років. В Англії троянда з'явилася в XIV столітті, незадовго до чвар між двома претендентами на англійський престол — Ланкастерами і Йорками.

У Фінляндії найпочесніший орден — «Білої троянди Фінляндії».

Коментарі