Цікаве для любителів яєчні та омлетів

Всесвітній день яйця відзначають у другу п'ятницю жовтня з 1996 року. Це свято всіх любителів яєць, омлетів та глазуні.

На Віденській конференції "Міжнародної яєчної комісії" було затверджено свято – Всесвітній день яйця. Продукт користується великою популярністю у всіх країнах світу і культур, тому в цей день проходять різноманітні заходи.

Декілька цікавих фактів про яєчко

- У 1996 році в м. Відень (Австрія) відбулась планова конференція під назвою "Міжнародна яєчна комісія". Її делегати запропонували встановити щорічне свято - Всесвітній день яйця. Днем святкування цього смачного свята обрали 2-гу п’ятницю жовтня.

- Якщо зварене яйце розкрутити на гладкій поверхні, воно швидко закрутиться в заданому напрямку і буде обертатися досить довго, а сире зупиниться набагато раніше. Так завше перевіряють, не розбиваючи, котре яйце варене, а котре сире.

- Легко перевірити, чи яйце свіже - для цього занурте його у воду. Свіже яйце неодмінно заляже на дно, а несвіже буде плавати на поверхні.

- Колір яйця цілковито залежить від оперення курки. Звичайно, у білих курей і яйця будуть білими. Та на якість і смак це не впливає.

- Найцінніше в яйцях – лецитин, що запобігає виникненню надлишку холестерину, а білок курячого яйця є еталоном чудового протеїну.

- Курка продукує 250-300 яєць протягом року. Щоб знести одне яйце, їй потрібно 24-26 годин. Через 30 хвилин вона починає знову. Знісши яйце, вона сповіщає про це голосним кудкудаканням.

- Яйця бувають двох видів. Дієтичним вважають яйце у перші сім днів після того як було знесено. Потім воно переходить в розряд столового.

- Перепелині яйця можна сміливо споживати сирими - ці пташки не хворіють на сальмонельоз. До того ж вони не викликають алергії.

- Найбільший омлет у світі був зроблений в Мадриді шефом Карлосом Фернандез. Його зробили з 5000 яєць, і його вага склала 599 кг. Охочиш поласувати не бракувало.

- Популярний нині у всьому світі "кіндер-сюрприз" - ідея італійця Мікеле Ферреро, вперше появився на прилавках у 1979 році. А дорослі жартують: "Важливо, аби кіндер не став сюрпризом"!

- Найпопулярнішими в Україні яйця стають перед Пасхою. Українські писанки прославились на увесь світ.

- Українські казки мають своїх героїв - яйця. Так, казка про яйце-райце оповідає фактично про створення світу, а "Курочка Ряба" запевняє, що бувають і золоті яйця, які може легко розбити звичайна сіра мишка.

- І на завершення:

гумористичний вірш П. Глазового «Куряча грамота»

На мій погляд, це хороші завели порядки,

Що на курячих яєчках ставляться печатки:

Якого числа курочка знесла.

Ось купила бабусенька яєць два десятки.

— Звідки ж на них,— дивується,— взялися печатки?.—

А дід каже: — Не дивуйся. Є спеціалісти,

Які можуть з печаткою й не туди залізти.

Коментарі