Україна - земля козацтва

14 жовтня вписане в календар української історії як День святої Покрови Пресвятої Богородиці, День  українського козацтва, День захисника України. Цей день - одне з найбільших державних свят. Свято нескорених. Бо попри всі негаразди дух українського народу не вдається зламати жодному з ворогів.

Пропонуємо  ознайомитися з книгами від Українського інституту книги, які дозволять зануритись у неймовірну атмосферу славних героїчних часів козацької доби.

                    «Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення                XVI–XVIII століть. Книга 1» 

Валерій Шевчук

У виданні репрезентується ціла епоха нашої державності, а саме – віхи, становлення та руйнація Козацької держави, механізм її творення та складнощі цього процесу. Автор будує свою систему розмислів на аналізі державно-правових актів, договорів гетьманів із державами, а також на літературних джерелах – вишуканих зразках поетичного мистецтва. 

Згадуються мільйонні жертви, принесені на вівтар боротьби за волю й незалежність, котра тривала від повстання Северина Наливайка в кінці XVI століття й по Коліївщину 1768 р. Особлива увага приділена міжконфесійному становленню та діяльності гетьманів-державотворців. Книга доповнена рідкісним ілюстративним матеріалом.

Видання розраховане на спеціалістів та широке коло читачів.

            «Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення                                XVI–XVIII століть. Книга 2» 

Валерій Шевчук

У другій книзі видання автор акцентує увагу на спробах врятувати українську державність, зокрема на орієнтаційних ідеях Богдана Хмельницького, боротьбі Пилипа Орлика, Івана Скоропадського та Павла Полуботка за збереження Козацької держави, яка, попри всі зусилля, була приречена на швидку загибель.

Автор будує свою систему розмислів на аналізі державно-правових актів, договорів гетьманів із державами, а також на літературних джерелах — вишуканих зразках поетичного мистецтва. Окрема увага приділена «Історії русів» як одній з найвизначніших пам’яток національної самооборони.

Книга доповнена рідкісним ілюстративним матеріалом. 

                «Батуринський архів та інші документи з історії українського гетьманства                    1690–1709 рр. Том ІІІ»

упорядник Тетяна Таїрова-Яковлева

З історичних причин на сьогодні переважна більшість документів з історії України XVI–XIX ст. зберігається в архівах Росії, до яких українські дослідники не мають доступу. Тож на сьогодні стоїть нагальна потреба донести ці документальні скарби до наших фахівців та усіх, хто цікавиться українською минувшиною, адже їх дослідження дозволить глибше зрозуміти цей драматичний період історії Української держави та засвоїти його уроки.

До  книжки  увійшли  документи,  що  стосуються  історії  Українського  гетьманства  1690–1709  рр.,  зокрема  корпус  так  званого  Батуринського  архіву,  вивезеного О. Д. Меншиковим з гетьманської резиденції під час її знищення в 1708 р. Документи являють собою вхідну канцелярію гетьмана Івана Мазепи  —  єдиний  гетьманський  архів  кінця  XVII  —  початку  XVIII  ст.,  що  дійшов  до наших днів. Крім того представлені оригінали й копії універсалів І. Мазепи, які не відомі широкому загалу.

Видання стане у пригоді українським поціновувачам та дослідникам історії.

«Чигирин-гетьманська столиця»

Юрій Мицик

Це видання є першим узагальнюючим дослідженням з історії гетьманської столиці – Чигирина, з яким пов’язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648–1658 рр., часи Руїни і гайдамацького руху. У ньому висвітлюється також історія Чигиринського полку та низки населених пунктів на його території (Суботів, Медведівка та ін.). 

Книга, в якій охоплено події з давніх часів до ХІХ ст., ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби.

Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має  козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.

«Корсунь козацький»

Юрій Мицик, Станислав Степенькін

У книжці досліджується історичне минуле старовинного козацького міста Корсуня і Корсунщини в цілому від давніх часів до ХІХ ст., простежується роль цього регіону у складному процесі державотворення України. Це видання є складовою серії, присвяченої містам «Золотої підкови Черкащини». Праця ґрунтується на малознаних і архівних джерелах, вона розрахована на науковців та викладачів шкіл і вузів, а також усіх, хто цікавиться історією козацтва. 

Видання, у якому досліджено генеологію козацького міста Корсунь. На основі унікальних архівних документів, розкрито багато маловідомих фактів про події які відбувались у цьомі старовинному місті.

«Козацька Україна. Історія Гетьманської держави (XVII-XVIII ст.)»

Олександр Гуржій, Тарас Чухліб

У цій книзі висвітлено найвагоміші події, пов’язані з утворенням у результаті жорстоких повстань і революції в середині XVII ст. Української держави — Гетьманщини (Першого Українського Гетьманату), фундатором якої став гетьман Богдан Хмельницький. У 1648—1657 рр. він був правителем України-Русі та уособлював законодавчу, виконавчу й судову владу країни.

Особливу увагу приділено полководницькій діяльності кошових отаманів Запорозької Січі Івана Сірка, Костя Гордієнка та Петра Калнишевського, Розглянуто постаті видатних полководців Дмитра Вишневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького та деяких Інших. Відтворено образи відважних ватажків козацько-гайдамацького руху XVIII ст. на Правобережній Україні — Івана Швачки, Гната Голого, Івана Гонти та Максима Залізняка, а також багатьох інших яскравих і сильних особистостей ранньомодерної доби.

Книга адресована широкому колу читачів.


Коментарі