"Україна заповідна" до Дня працівника природно-заповідної справи

7 липня в Україні - День працівника природно-заповідної справи в Україні.

Коли ми мандруємо гірськими пейзажами або любуємося морським узбережжям, то мало задумуємося про охорону природи і рідко згадуємо, що ця чудова місцина має статус національного природного парку чи заказника.

Природно-заповідний фонд України – це 8633 га території та об’єкти природно-заповідного фонду (а це - 6,8 % площі країни), справжній "золотий запас" української природи, де зібрані найцінніші природні скарби: ліси і степи, болота і гори, скелі і печери, ріки і моря, заплави і навіть пустеля.

Тут найкраще збережені природні екосистеми та різноманіття флори і фауни, а також колекції рослин і тварин, зібрані в садах і парках.

За збереженням кожної такої території, квітки, тваринки чи інфраструктури, якою ми користуємося – велика команда людей, яка працює над збереженням природи. Вшановуючи тих, хто стоїть на варті  національних природних ресурсів, 7 липня в Україні відзначають День працівника природно-заповідної справи в Україні. Завдяки  ним українські ліси, заповідники і парки, а також природні пам’ятники залишаються, зберігаються і дозволяють нам дихати чистим і свіжим повітрям.

На жаль, через воєнні дії загарбників 900 заповідних територій України сьогодні перебувають у небезпеці. У результаті воєнних дій російського агресора вже зафіксовано понад 100 випадків екоциду в Україні та більше 1200 фактів негативного впливу на навколишнє середовище (розрив снарядів, горіння лісів, хімічне забруднення тощо).

Завітавши до центральної міської бібліотеки та  ознайомившись з відповідною літературою, ви зможете віртуально відвідати чудові заповідні місця в Україні.




Коментарі