«Буча: до і після «руського міра»

Повномасштабна війна, яку Росія розв’язала в Україні, триває вже більше 150 днів. Більше 150 днів невиправданих вбивств, звірств, знущань, мародерства, і руйнувань. Одна з найболючіших сторінок цієї війни – події в Бучі.

Бу́ча — скромний райцентр на Київщині та місто-супутник столиці, що став символом нелюдської жорстокості ворога. До початку війни воно радувало красою місцевих та гостей, але 24 лютого життя розділилось на "до" та "після". Спів пташок змінили постійні гучні вибухи, на подвір'ї замість квітів червоніла кров та стояла воєнна техніка, а будь-які спроби людей вийти на двір могли стати фатальними. Росіяни убили тут кожного десятого городянина, що опинився в окупації: у місті, населення якого до війни становило приблизно 42 тисячі осіб, після приходу росіян залишилось близько 4 тисяч... Безперечно, з часом пошкоджені будівлі відремонтують, а на місці руїн збудують нові. Але навряд чи людям вдасться забути те, що вони пережили.

«Буча: до і після «руського міра» - таку назву має виставка світлин, яка нещодавно відкрилася в центральній міській бібліотеці. Умовно всі фото розділено на дві частини: Буча «ДО»: перлина України та «ПІСЛЯ»: місто болю і страху. Ці фото - про два різні світи. Про світ адекватної людини, яка співчуває, і про світ вбивць та нелюдів, для яких життя нічого не варте.

Автором світлин мирної Бучі, що представлені на виставці, є відомий полтавський фотохудожник Володимир Коротков. В його надзвичайно різноманітному творчому доробку багато робіт, що передають красу навколишнього світу, природи, людські емоції. В архіві автора знайшлись і світлини відвідин Бучі, зроблені більше 10 років тому. На них – мирне і затишне місто, гарне і комфортне для проживання.

Буча після окупації, пекло 21 сторіччя… Фотографи зафіксували, в якому стані росіяни залишили одне з найбільш затишних містечок Київщини. На ці моторошні знімки жахливо зруйнованих фасадів і спаленої техніки важко дивитися без сліз...  


Виставка оформлена на контрасті: всі фото «до» - в яскравих кольорах, «після» - чорно-білі…

Коментарі