"Подорож музеями Григорія Сковороди" до 300-річчя від дня народження

2022 року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Сковороди – українського філософа-містика, українського Сократа та надзвичайно талановитого промовця, слова якого влучають в самісіньке серце. “Мандрівна академія”, “людина-університет” своєї епохи, богослов, поет та педагог був чи не найцікавішою постаттю історії українського духу. 

Постать Сковороди вивчали Іван Франко, Ліна Костенко, Павло Тичина, Пауло Коельо. Тарас Шевченко у повісті «Близнецы» вивів його передусім як музиканта; Василь Стус вважав Сковороду найкращим поетом України; Папа Римський Іван Павло ІІ цитував українського богослова: «Все мина, лиш любов зостається по всьому, все мина, та не Бог, не любов».

За життя він не видав жодної книги. Натомість читачі його шукали самі, масово читали та цитували, переписували рукописи та пропагували їх. Про нього у  творах згадував сам Тарас Шевченко: “Кругом листочки обведу та й списую Сковороду”.

Про зацікавлення українців постаттю та філософією Григорія Сковороди говорять і перевидання його творів та життєпису. Поступово переосмислюється і його творчість. З’являються нові книжкові та графічні проєкти, наукові дослідження. Збірки творів мандрівного філософа видано у Німеччині, Італії, Канаді.

 Тож читаймо і перечитуймо Сковороду — через книжки ми засвоюємо його рецепти духовності, вони оживляють для нас класика.



Коментарі