Нові книги від Українського інституту книги

Чорна книга: про злочинне повсюдне знищення євреїв німецько-фашистськими загарбниками в тимчасово окупованих районах Радянського Союзу та таборах знищення в Польщі під час війни 1941-1945 років Уклад. за ред. В. Гроссмана та І. Еренбурга

Уперше вийшов український переклад "Чорної книги", впорядкованої Іллею Еренбургом і Василем Гроссманном. Книга видана у видавництві "Дух і Літера" за підтримки Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Книга написана на основі зібраних Єврейським антифашистським комітетом свідоцтв про Голокост.

Оригінальний текст книги було набрано ще 1947 року. Автори збирали безцінні свідчення очевидців катастрофи упродовж війни та в повоєнні роки. Однак внаслідок розгортання антисемітської кампанії в СРСР, збірка тоді так і не була видана. Вперше її видали в Єрусалимі 1980 року на основі матеріалів, які дочка Іллі Еренбурга Ірина знайшла в особистому архіві батька.

У "Чорній книзі" йдеться про злочинне повсюдне знищення євреїв німецько-фашистськими загарбниками у тимчасово окупованих районах Радянського Союзу та таборах знищення в Польщі під час війни 1941-1945 років. Вона розповідає про людські страждання і людяність, зраду та вірність, відчай та хоробрість.

Для істориків, студентів, учителів і всіх, хто цікавиться історією Східної Європи.

Коментарі