«Талановитий байкар із Полтавщини» до 210-ї річниці від дня народження Євгена Гребінки (1812-1848)

 

До 210-ї річниці від дня народження українського письменника, нашого славетного земляка Євгена Гребінки бібліотекарі центральної міської бібліотеки підготували перегляд літератури «Талановитий байкар із Полтавщини». Хоча Євген Павлович набагато багатогранніша постать: талановитий лірик, прозаїк, видавець та громадський діяч.

Усього 36 років доля відвела майстру слова. Майже за два десятиліття літературної діяльності він створив багато оригінальних і перекладних творів російською і українською мовами, байок, романів, повістей, оповідань, нарисів. Саме Євген Гребінка доклав чимало зусиль для звільнення з кріпацтва та сприяння розвитку літературного таланту Тараса Григоровича Шевченка.

Багато творів митця покладено на музику: «Очи черные», «Ні, мамо, не можна нелюба любить» та інші. Але найвизначніше місце в творчості Євгена Павловича посідають байки. Байкарський доробок Євгена Гребінки складається з 27 творів, а за тематикою досить різноманітний. У байках мова йде переважно про повну безправність і беззахисність простого люду. Окремі вирази з байок письменника пішли в народ як приказки, стали крилатими виразами: «А Лебедь плись на дно – і випурнув, як сніг», «Мовчи! Почують – будеш битий», «Лисичці ж ратиці оддать».

Євген Гребінка підніс байку до нового, вищого рівня, що мало велике значення для розвитку української літератури та літературної мови.

Підбірка літератури, представлена бібліотекарями, в повній мірі розкриває літературну діяльність Євгена Гребінки і ще раз підкреслює, що творчість нашого земляка по праву увійшла в скарбницю культурних надбань українського народу, адже він сіяв добро, а його твори заслужили право на вдячну пам'ять багатьох поколінь своїх нащадків.


Коментарі