«Велика людина скромної вдачі» до 115 років від дня народження українського письменника Івана Багряного

Іван Павлович Багряний (справжнє прізвище – Лозов’яга, зросійщене – Лозов’ягін (1906-1963) – одна з постатей української культури, цікавіших перш за все своєю суперечливістю й небажанням укладатися у звичні схеми. Це протестант і творець, харизматичний лідер, у ставленні до якого оточуючі ділилися на вірних прихильників і лютих ворогів.

Ще у 1920-і роки молодий Багряний книгами «Чорні силуети» та «Ave Maria» започаткував український самвидав. Його перу належить драматична повість «Морітурі», а ряд поезій Багряного покладені на музику. Широкою популярністю користуються романи «Тигролови» і «Сад Гетсиманський», які перекладено багатьма європейськими мовами.

Іван Багряний – людина, наділена високими моральними чеснотами. До кінця життя він був відданий ідеям гуманізму, щиро вірячи в їх неминучу перемогу над силами зла, реакції, розбрату.

Стражі пролетарської літератури не змогли «купити» талант письменника, бо він у нього не продавався. «Людина – це найважливіша з усіх істот». Життя митця та його романи є яскравим підтвердженням.

У цьому, шановні користувачі, Ви зможете переконатися, познайомившись із книгами Івана Багряного на абонементі нашої бібліотеки, переглянувши перегляд літератури «Велика людина скромної вдачі».

Коментарі