«Все, що душа довірила словам» до 85-ї річниці від дня народження Івана Драча. Книжкова викладка

 

«Жити. Творити. Світ берегти.

Світити людині на цілі світи.

Холонуть зірки. Але чуйно і зірко

Лиш ти не холонь – бо, людинонько – зірко!»

 

І.Драч «Ода до совісті»

 

Найбільшому поетичному революціонерові Другого українського відродження 60-х рр.. ХХ ст., «вічному еретикові» і першовідкривачеві нового художнього стилю І.Драчу  17 жовтня 2021 року виповнилося б 85 років. Найбільший поетичний революціонер Першого розстріляного відродження Павло Тичина пророкував Івану Драчу: «Товаришу поету!  Прийме вік наш ваші твори, ще й буде пишатися ними!»

До ювілейної дати поета працівниками центральної бібліотеки розгорнуто книжкову викладку «Все, що душа довірила словам». Іван Федорович – особистість неординарна та багатогранна. Іван Драч – відомий поет, сценарист, драматург, державний і громадський діяч, лауреат Державної премії ім. Т.Г.Шевченка. У 2006 році йому присвоєно почесне звання «Герой України».

Він справжній чарівник слова. І до сьогодні «візитковими» для поета  є твори, які ще на початку 60-х років ХХ століття захоплювали читачів неординарністю поетичного мислення: «Балада про соняшник» та «Етюд про хліб».

«В соняшника були руки і ноги,

Було тіло шорстке і зелене.

Він бігав наввипередки з вітром,

Він вилазив на грушу і рвав у пазуху гнилиці…»

 Чорнобиль став для Івана Федоровича не просто фактом, темою. Це був скривавлений  шмат його власного життя. Поема «Чорнобильська мадонна» - це крик болю. Крик несамовитого болю від страшної рани, завданої природі, Україні, людині, людству. «Чорнобильська мадонна» - це пересторога синам України і синам усієї Землі: будьте пильні, будьте людяні, інакше планета не витримає напруги – і вибухне божевіллям.  


Поезія Івана Драча хоча і наскрізь модерна, всеєвропейського рівня поезія  - це насамперед поезія українська. Де б він не бував, у камінних містах чи по той бік океану, - калина з України, з рідних Теліжинців проростала до нього завжди.

До уваги користувачів бібліотеки представлена книжкова викладка, яка висвітлює життєвий та творчий шлях поета, його багатогранну особистість.  Тож, всіх поціновувачів творчості І.Драча запрошуємо ще раз доторкнутися до невичерпних джерел його поетичного слова.

Коментарі