Майстер історичного роману

Золотого осіннього дня 26 вересня ми святкуємо 120-річчя від дня народження Семена Скляренка. До ювілейної дати працівники центральної бібліотеки підготували перегляд літератури «Майстер історичного роману». Назва книжкової добірки якнайповніше відображає особливості творчої спадщини письменника.

Вершинним етапом творчої біографії Семена Скляренка є саме твори історичної тематики, це, насамперед, романи про період зміцнення і розквіту Київської русі Х-ХІ століття «Святослав» (1959) і «Володимир» (1962). На жаль, намір прозаїка написати трилогію не був реалізований – роман «Ярослав» залишився незавершеним (через смерть автора).

Не дивлячись на тяготіння до великих епічних творів, Семен Дмитрович у душі був романтиком. Літературознавець Павло Орленко писав: «Семена Скляренка називають бібліографом Дніпра. Народившись і вирісши на його берегах, він на все життя зберіг любов до великої ріки. Його найкращі книги сповнені шуму Дніпрових хвиль, які гойдали ще струги князя Святослава». Дуже символічно, що після смерті письменника довгий час курсував Дніпром теплохід «Семен Скляренко».

Великий трудівник Семен Дмитрович Скляренко цілком заслужено посідає чільне місце в українській історичній белетристиці, а вся його творча спадщина  - виявлення справді синівської любові до свого народу і Вітчизни.

Коментарі