Burda - виставка одного журналу

"Якби не було Бурди

У містах і селах,

Ніколи б не знали ми

Викрійок готових. "

У влучних словах епіграфа укладена вся любов  любительок шиття до журналу Burda. Якби Енне Бурда їх почула, вона б напевно задоволено посміхнулася. Її журнал не тільки зайняв порожню нішу на ринку, він зайняв велике місце в серцях його читачок. А це вдається далеко не всім жіночим журналам!

Вона не вміла шити, вона нічого не знала про видавничу справу. Але у неї було внутрішнє відчуття елегантності, дуже багато енергії і чоловік, зрада якого як раз і запустила хід нової історії. Історії Енне Бурда, видатної підприємниці XX століття. Ось так, дивним чином особиста трагедія жінки трансформувалася в чудовий журнал, який до цих пір надихає нас і є вищим зразком журналу з викрійками.

Перший номер журналу вийшов у січні 1950 року. Енне хотіла назвати його Favorit. Номер був вже у пресі, коли одне віденське видавництво раптом заявило претензію на цю назву. Потрібно було терміново приймати рішення. Заміна назви з Breuer Moden на Anna Moden не влаштовувала Анну: "Це викликало асоціацію з нудьгуючою домогосподаркою". Врешті-решт вона зупинила свій вибір на варіанті Burda Moden. Інтуїція не підвела її.

Хто тоді міг уявити, що саме ця назва прославить прізвище Бурда на весь світ? Що її журнал читатимуть жінки в ста країнах світу на двадцяти мовах? Що навіть сьогодні, в епоху H&M і Zara, на Землі не знайдеться, мабуть, людини, чия мати, баба, тітка або двоюрідна сестра не мали б хоч одну річ, зшитою по викрійці з Burda Moden?

Енне Бурда померла в 2005 році на 95 році життя. Її історія стала прикладом для наслідування, а її журнал - еталоном жіночих видань. Енне, вклавши всю себе в служіння людям, продовжує жити в серцях шанувальників і в нових номерах журналу, який як і раніше виходить в 90 країнах на 16 мовах.


Коментарі