З когорти видатних творців пригодницької літератури

4 квітня 2023року ми святкуємо 205 річницю від дня народження англо-ірландсько-американського письменника Томаса Майн Ріда. Творчості відомого прозаїка працівники центральної бібліотеки ПМТГ присвятили перегляд літератури «З когорти видатних творців пригодницької літератури».                 Май Рід «Вершник без голови». Цю книгу знають усі. На певному етапі життєвого шляху її читає кожен. Книга про любов, благородство, підлість і вічну боротьбу добра із злом.

«Вершник без голови» (англ. The Headless Horseman) — популярний пригодницький роман Томаса Майн Ріда. Менш відома назва твору «Дивовижна техаська історія» (англ.  A Strange Tale of Texas).

Це один із найкращих творів письменника. З перших сторінок цієї книжки читача захоплює майстерно побудований сюжет, що ґрунтується на розкритті загадкового злочину. Разом з тим, розвиваючи заплутаний сюжет, ведучи читача від епізоду до епізоду, Майн Рід змальовує правдиву картину життя Техасу 50-х років XIX століття.

З першої сторінки роману читач поринає в стихію дикої, незайманої, свавільної, а отже  романтичної природи. Буквально ще дві сторінки – а він зустрічає людей , нестримних у своїх почуттях і нескорених у своїй гордості. У цьому світі все абсолютне: любов – то довічна, ненависть – то смертельна. Перед читачем вимальовуються не характери  з глибинними порухами душі, а постаті, зразки, які так хочеться наслідувати в юності: блискучі вершники, блискучі мисливці, блискучі стрільці, водночас аристократи за манерами, стилем поведінки, дарма що навколо дикі прерії, а наприкінці з’ясовується, що вони благородні люди ще й за походженням. 

У літературі пригод Майн Рід займає помітне й почесне місце. Він продовжує традиції Фенімора Купера - великого художника, що вперше повідав правду про трагічну долю індійських народів Америки, а також традиції капітана Марієтта - автора численних морських романів. В англійській пригодницькій літературі XIX сторіччя Майн Рід - найбільш яскрава й позитивна фігура.

Твори Майн Ріда читають уже понад сто років багатьма мовами світу все нові й нові покоління молодих людей і, мабуть, читатимуть  у майбутньому. Чому? Та тому, що романтика безсмертна і, доки людина здатна мріяти, почувати, фантазувати, житиме романтика й туга за екзотикою, ризикованими пригодами, далекими й небезпечними подорожами.

Всіх бажаючих поринути у світ незвичайних екзотичних пригод запрошуємо ознайомитися з переглядом літератури «З когорти видатних творців пригодницької літератури».                                

Коментарі