Бібліотека рекомендує...

 Автор – член Королівського літературного товариства, журналіст, впливовий публіцист

Дев’ять мап, що демонструють розвиток Європи

Колоритні портрети видатних постатей

Саймон Дженкінс « Стисла історія Європи. Від Перикла до сьогодення»

Характерною особливістю цієї книги є надзвичайно цікавий, часом не-сподіваний і свіжий погляд на історію Європи, жвава й дотепна манера викладу. Перед читачем постає частина світу, яка, з одного боку, характеризується жорстокими кризами та безперервним зіткненням самобутніх культур, а з іншого – невтомним прагненням до побудови суспільства, заснованого на одностайності громадян. Імперські амбіції багатьох європейських держав, внутрішні конфлікти та екзистенційні загрози нині є так само актуальними, як і в часи завоювань Олександра Македонського.

Однак автор висловлює сподівання, що народи Європи через сучасні економічні, торговельні та культурні механізми спроможуться побудувати відносини, що дадуть їм змогу жити в гармонії з самими собою та своїми сусідами.

“Будь-яка коротка історія цієї частини світу містить головним чи ном відомості про її політичне життя, а також про боротьбу наро дів за контроль над територією. Гоббс стверджував, що люди народжуються для того, щоб брати участь у безкінечному конфлік-ті. Питання «Чи має цей конфлікт бути насильницьким?» залиша-ється відкритим, але історія Європи починається з тих, хто пере-магав у битвах, з правителів, а не з їхніх підлеглих. Це — розповідь про владу в час тині світу, історія якої, принаймні донині, визнача-лася практикою війни, а отже, тим, у які способи війни готуються, ведуться і завершуються”.

Коментарі