Моріс Дрюон: Завдяки історії ми можемо зазирнути…у майбутнє (23. 04. 2023 – 105 років від дня народження французького письменника, екс-члена Французької академії, екс-міністра культури Франції).

Моріс Дрюон - лауреат Гонкурівської премії, один з найвідоміших письменників Франції, член Французької академії. По батьківській лінії Моріс Дрюон  походив із купецької сім’ї, яка володіла в Оренбурзі великим універсальним магазином. Батько письменника актор Лазар Кессель в 1908 році переїхав до м. Ніцци, де незабаром помер. Пізніше Моріс прийняв прізвище свого вітчима Рене Дрюона.

Великий вплив на майбутнього прозаїка мав його дядько - знаменитий письменник і журналіст Джозеф Кессель. У1943 році Моріс Дрюон спільно з дядьком написали французький варіант «Пісні партизан», що стала гімном Французького Опору під час Другої світової війни.

Моріс Дрюон почав публікуватися в 18 років. В 1940 році після закінчення військової школи отримав звання офіцера кавалерії. Брав участь у боях за захист Франції від фашистів. У 1942 році інкогніто перебрався до Лондона, де приєднався до створеного Шарлем де Голлем руху «борців Франції». До кінця війни Моріс працював військовим кореспондентом, а з 1946 року він цілком присвятив себе літературній творчості.

У 1948 році був опублікований перший том трилогії «Сильні світу цього» - «Знамениті сімейства». Роман приніс автору найпрестижнішу літературну нагороду Франції – Гонкурівську премію.

Всесвітню славу письменнику принесли історичні романи, що склали семитомну серію «Прокляті королі». Також перу Моріса Дріона належить багато інших творів, яких за свою літературну діяльність письменник написав понад 50.

 Однак Моріс Дрюон відомий не тільки як майстер пера, але і як політичний та громадський діяч: обіймав пост міністра культури (1973-74р.р.), був депутатом Європейської парламентської асамблеї, займав пост президента Асоціації лауреатів Гонкурівської премії. Його заслуги перед батьківщиною відзначені кількома французькими нагородами, в тому числі найвищою державною нагородою Франції Великим хрестом ордена Почесного легіону.

Помер Моріс Дрюон у 2009році, не доживши кілька днів до 91-річчя. Екс-президент Франції Ніколя Саркозі, коментуючи сумну звістку, заявив, що з кончиною Дрюона Франція втратила велику людину: « Я хочу попрощатися з великим письменником, великим борцем Опору, великим політичним діячем, великим майстром пера, у якого була велика душа».

Центральна бібліотека ПМТР має значну підбірку творів Моріса Дрюона. Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з творчим доробком письменника.


Коментарі