«Український Рух Опору в Полтаві у Другій світовій війні 1941-1943 рр.» інтерактивна лекція до дня міста

 

Друга світова війна принесла незчисленні біди українському народові. Зловісну роль у її розв’язанні відіграли вожді двох тоталітарних режимів – Гітлер і Сталін, які були єдині в методах досягнення світового панування. Україна в радянсько-німецькій війні опинилася в епіцентрі воєнних дій, що і визначило характер участі в ній українського народу. Вагомий вклад у розгром Німеччини  внесли і полтавці.

Уперше смерч війни прокотився Полтавщиною із заходу на схід у серпні-жовтні 1941 року. Остаточно німецькі війська окупували область 13 жовтня в результаті розгрому Південно-Західного фронту, коли в оточення потрапили чотири радянських армії, в тому числі штаби фронту і 5-ї армії. Загинули командуючий М.П.Кирпонос, член Військової ради фронту М.О.Бурмистенко, начальник штабу В.І.Тупіков і сотні командирів. Більш як 600 тисяч солдатів і офіцерів потрапило в полон.

Війна і окупація завдали народному господарству області величезних матеріальних збитків. Десятки промислових підприємств було зруйновано, а житловий фонд у містах значною мірою знищений. Повністю було спалено 355 населених пунктів Полтавщини. За роки війни на території області загинуло майже півмільйона людей – військовослужбовці, полонені і мирні жителі. На примусову працю до Німеччини було вивезено близько 150 тисяч юнаків і дівчат.

Проте терор окупантів не зломив волі полтавців до опору. Два роки полтавці жили в умовах німецько-фашистської окупації. Як вони жили, хто їм допомагав вижити – саме про це студенти Полтавського коледжу нафти і газу дізналися під час інтерактивної лекції «Український Рух Опору в Полтаві у Другій світовій війні 1941-1943 рр.». Голова краєзнавчо-історичного клубу імені Федора Борківського  Ніна Кирпотіна познайомила присутніх із спогадами Галини В’юн та  суровою дійсністю окупації.

Зараз Україна знову стала жертвою агресії путінської росії і тисячі українських патріотів стали в оборону свободи і територіальної цілісності своєї Батьківщини. Багато полягло на полі бою, але перемога буде за нами. Ми віримо в це і так буде.

Коментарі