Письменницьким маршрутом місцевих авторів

Важко назвати куточок землі, подібний до Полтавщини, на мистецькому небосхилі якого б сяяло стільки зірок різної величини: Ів. Котляревський, Гр. Сковорода, М. Гоголь, Панас Мирний, О. Гончар, Б. Олійник, О. Ковінька та багато інших.

Та мистецька Полтавщина – не лише геніальне вчора. Не вужчають полтавські обрії, не міліють полтавські джерела. Працівники ЦБ до Дня міста Полтави підготували книжкову викладку «Письменницьким маршрутом місцевих авторів», на якій представлені книги полтавських літераторів, чиї імена відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами. Їх книги не залежуються на бібліотечних полицях, бо написані вони справді талановитими людьми. Давайте ближче познайомимося з творами наших талановитих земляків. 

 «Мені Господь пісні послав із неба…» Так написала про себе , про свою творчу долю полтавська поетеса Надія Гринь, лауреатка регіональних літературно - мистецьких премій      ім.  Ів. Котляревського та ім. Панаса Мирного. Через її поезії зорить образ любові:  любові до життя, до рідної землі. Любові, яка зігріває світ…

Поезії Михайла Любивого позначені гострим відчуттям історичного минулого й сучасного, глибоким патріотизмом, філософським підходом до проблем нашого буття. У поетичних рядках – і голодне дитинство, і трудові багаторічні будні, і також війна. Автор першим з полтавських літераторів заговорив про війну на Сході України у 2014 році, про подвиги наших бійців, про їхній героїзм в ім’я захисту рідної землі. 

Полтавська поетеса Марія Бойко відома не тільки на Полтавщині, а   далеко за межами України. Витончена поезія авторки проймає душу, емоційна, проникнута глибокими почуттями. Рідному місту Полтаві поетеса присвятила цілий цикл «Величальна Полтаві». Поетеса вірить, що слава Полтави ніколи не згасне у віках:

Моя Полтаво, ти благословенна!

З твоїх джерел натхнення спраглі  п’ють,

Добра й любові сходять мудрі зерна…

Твоїх дітей у світі пізнають.

…Моя Полтаво, ти благословенна

Минулим і майбутнім у віках…

Поетичні твори Галини Вовченко  вражають правдою життя, особливим поглядом на, здається, звичайні речі. Авторка - лауреат обласного конкурсу «Краща книга Полтавщини», обласної премії ім.. Л. Бразова. Болить душа поетеси за долю України: «мій народ чавучать нибі вишні», «пів країни у стані стресу, пів країни щодня в сльозах». Але все рівно перемога настане : «А миру ж бути. Миру буть!»

Полтавець Андрій Дзюба лікар-поет, рятуючи життя людей, краще за інших відчуває серцебиття нинішнього часу, весь біль і всю велич подвигу тих, хто захищає Україну від окупантів. Це гібридна війна, то ж поле бою не лише на землі, а й в душах людей. Тому слово стає зброєю.

Вірш Андрія Дзюби був покладений на музику, він оспівує силу та світло духу нашого народу:

Ми повстали з руїни,

Нам щасливими бути.

Все, що є – Україна,

Квіт калини і рути.

Запрошуємо користувачів бібліотеки ознайомитися з літературою, представленою на книжковій викладці «Письменницьким маршрутом місцевих авторів», з творами наших земляків, які зігрівають серця.


Коментарі