Дивосвіт літературних героїв Володимира Короленка


Господиня Дар’я Іванівна та Дядько Максим, чоботар Андрій Іванович, дідусь з онуком, пані Попельська з сином, Якуб,  Евеліна та інші… Більше 20 персонажів дивовижного дивосвіту літературних героїв  письменника Володимира Короленка нині «гостюють» в центральній міській бібліотеці.


Авторка колекції – талановита майстриня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тамара Пилипенко. Один з напрямків її творчості – це традиційна народна лялька з рослинних матеріалів (кукурудзи, рогозу, сушених квітів). Інший напрямок – авторська лялька.

Ляльки та композиції, які представлені на виставці, є справжніми міні-скульптурами. Цікавим рішенням авторки є використання в своїй творчості кожушків з кукурудзяних качанів, що оброблені кип’ятком. 









Зроблена з такого кукурудзяного листя лялька «житиме» багато років. Сучасні ляльки, які мають обличчя, зроблені з паперклею або полімерної глини. 

Всі елементи одягу майстриня шиє та вишиває самостійно.
Робота над однією лялькою тривала тиждень.

Окрім літературних героїв майстриня зобразила і самого письменника за роботою. За її задумом письменник сидить, начебто пише, і всі герої навколо нього об’єдналися на цій виставці.

Усі представлені роботи  не тільки дуже гарні, а й передають дух середини ХІХ – початку ХХ століть, періоду, коли жили герої творів В.Короленка.



Коментарі