"Життя крізь призму душі" перегляд літератури до 115 річниці від дня народження Ірини Вільде

Ірина Вільде – псевдонім Дарини Дмитрівни Полотнюк – відомої української письменниці, громадської діячки, лауреата Державної премії ім. Т. Шевченка.

Саме цій непересічній особистості присвячено перегляд літератури «Життя через призму душі». Досі дослідники творчості І. Вільде дивуються, як вдавалося письменниці видавати твори, у жодному з яких не було похвали тодішньому комуністичному режимові. ЇЇ любили і ненавиділи, але всі без винятку поважали і, навіть, боялися. Боялися не її, а її правдивого слова, бо вона була непримиренна у своїй правді.

Сьогодні мало хто знає, що означає псевдонім письменниці. Слово «Вільде» в перекладі з німецької означає «дика», «бурхлива», а «Ірина» - з давньогрецької перекладається як «мир», «спокій». Цим псевдонімом авторка і підписувала свої твори.

Ірина Вільде подарувала українській літературі роман «Сестри Річинські», що виявився знаковим для 1960-х рр.. За цей роман письменниці була присуджена премія ім. Т. Шевченка. Книга насичена реаліями та деталями, за що її можна вважати енциклопедією галицького життя останніх передвоєнних літ. Цей твір став настільною книгою кількох поколінь українських читачів. Упродовж багатьох років вистави за однойменним романом йшли у всіх театрах України. 

Запрошуючи користувачів ознайомитися з літературою представленої на перегляді літератури «Життя крізь призму душі», присвяченому 115 річниці від дня народження Ірини Вільде, працівники бібліотеки наголошують, що сьогодні цікавість до творчості письменниці повертається. Її книги і сьогодні – це вихователі смаків і почуттів. Вона вміла писати, вміла бачити прекрасне у буденних речах і давала людям розуміння того, чому так важливо в житті кожного українця бути собою, відстоювати своє «я».



Коментарі