«Шахи – гімнастика для розуму»

  Шахові гуртки, клуби дуже поширені в Україні. І в нашій бібліотеці вже не один рік поспіль діє проект «Шахи – гімнастика для розуму» для прихильників інтелектуальної гри. З метою її популяризації серед населення, учнівської молоді регулярно проводяться спортивні змагання, турніри в яких беруть участь всі бажаючі.

Шанувальники шахів вважають, що цей вид спорту є і мистецтво, і спорт, і наука. Це ідеальний спорт, у якому учасники не травмуються фізично. Це не тільки гра, що приносить естетичне задоволення, а і є активним засобом інтелектуального розвитку людини.

Спеціалісти вважають, що залучення школярів до гри царів - це формування української еліти.

Гра в шахи зміцнює серце. Покращує кровообіг, спалює калорії. Лікарі пропонують її (є дослідження), як рецепт від дитячої гіпертонії.

Шанувальниками шахів були Тамерлан, Наполеон, Вольтер, Петро 1, Катерина ІІ, Франклін, Пушкін, А.Енштейн, Ремарк, Л.Толстой, С.Цвейг, М.Сервантес, О.Ж.Хайам, Г.Сковорода, І Грозний, І. Тургенєв, М.Лермонтов, М. Старицький, М.Лисенко, В.Сосюра, П.Загребельний, І.Драч, М.Вовчок була членом Петербурзького шахового клубу.

В ряду інтелектуальних ігор шашки займають друге місце після шахів. Ця захоплююча гра служить не тільки для розваги, а й для розвитку логічного мислення, кмітливості; виробляє вміння мислити абстрактно; виховує посидючість, просторову уяву і пам'ять. Дитина, яка навчається цій грі, стає зібранішою, самокритичною, звикає самостійно думати, приймати рішення, боротися до кінця, не сумувати при невдачах.

Спортсмени  Полтавського  регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» не одноразово  проводили в центральній бібліотеці чемпіонати Полтавської області з шашок – 100 серед спортсменів з інвалідністю.

В червні місяці цього року вони майже кожного дня проводили тренування в читальній залі нашої книгозбірні, щоб достойно виступити на чемпіонаті України.


З 5 по 13 липня в с. Світязь Ковельського району проводився чемпіонат України з шашок 100. За програмою класичні шашки та блискавична гра.

Учасники чемпіонату добросовісно билися в чесному бої на  шашкових дошках за перемогу в ньому. І ось результати:

В Блискавичній грі серед чоловіків:

1 місце – Верещака Юрій (Полтава)

2 місце - Охотський Олександр (Харків)

3 місце  - Рудяга Юсуф (Полтава)

В Блискавичній грі серед жінок:

1 місце – Зануда Олена (Харків)

2 місце – Одарченко Наталія (Полтава)

3 місце – Лапта Ірина (Вінниця)

В Класичній грі серед чоловіків:

1 місце - Охотський Олександр (Харків)

2 місце - Верещака Юрій (Полтава)

3 місце – Миронов Д. (Дніпро)

В Класичній грі серед жінок:

1 місце – Зануда Олена (Харків)

2 місце – Одарченко Наталія (Полтава)

3 місце – Поляк Оксана (Чернігів)

Серед дівчат в Блискавичній грі :

1 місце – Баранник Аня (Полтава)

2 місце – Нінінчук Олена (Луцьк)

3 місце – Бойко Д. (Дніпро)

В Класичній грі серед дівчат:

1 місце – Баранник Аня (Полтава)

2 місце – Свинаренко Лера (Полтава)

3 місце – Німінчук  Олена (Луцьк)

Такі чудові результати були отримані завдяки постійним тренуванням в центральній міській бібліотеці. Спортсмени з Полтави зайняли призові місця, з чим ми їх і вітаємо.

А зараз, знову в стінах нашої бібліотеки, готуються до Чемпіонату світу з шашок, який відбудеться в серпні 2021 року в Болгарії.

Бажаємо нових спортивних досягнень.

Коментарі