Шахи – гра по формі, мистецтво по змісту

Напрочуд багатий, витончений і принадний шаховий світ. Мов магніт, притягує він до себе мільйонні лави прихильників.

У чому ж принадність древньої і вічно юної гри? Над цим питанням задумувалися здавна.

В арабському розписі VІІ століття сказано: суть шахів у тому, щоб «розумом здобувати перемогу…»

- Для мене шахи – це наука з її строгими законами, - стверджував перший чемпіон Вільгельм Стейніц.

- У шахах я найперше ціную дух боротьби, зіткнення характерів, - любив повторювати Емануїл Ласкер, другий чемпіон світу.


Це, насамперед, мистецтво, - підкреслював видатний шахіст, чемпіон світу Олександр Альохін.

Так, шахи – це водночас і наука, яка передбачає глибину думки, логіку мислення, і спорт, який вимагає сили волі і твердості характеру, і митсецтво, здатне чарувати, хвилювати, приносити естетичну насолоду.

До Міжнародного дня шахів бібілотекарі центральної міської бібліотеки підготували книжкову викладку «Шахи – гра по формі, мистецтво по змісту». 

Цікаво, що на книжковій викладці представлена не лише спеціальна література з шахової гри, але і художні твори, в яких є тема шахів. Наприклад, «Шалені шахи» Тимура та Олени Литовченків, «Шахова новела» Стефана Цвейга, «Гамбіт Стейніца» Ліни Костенко, «Гаррі Потер і філософський камінь» Дж.К.Ролінг, «Приречене місто» братів Стругацьких, «Три товариші» Е.-М.Ремарка, «Аліса в Задзеркаллі» Л”юіса Керрола, «Захист Лужина» Володимира Набокова та інші.

Бібліотекарі підібрали літературу таким чином, щоб підкреслити, що древня і вічно юна гра в шахи доступна кожному. Звичайнісінька картонна дошка з 64 чорно-білими клітинками, 32 фігурки – гот і все необхідне для того, щоб увійти у прекрасний шаховий світ, який водночас мрія і сувора реальність, логіка й інтуїція, глибокі емоції і твердий розрахунок, наука й мистецтво.



Коментарі