Блокнот — записник чи аксесуар?

Блокнот – це один з необхідних предметів ділової людини на кожен день. Саме в нього найзручніше вносити записи: нагадування про ті чи інші події, адреси і телефони, різні короткі відомості. Блокнот дуже зручний для мандрівників. Крім того, він може бути просто красивим аксесуаром на вашому письмовому столі. 

Здається, ніби це настільки повсякденний предмет, що розповідати про нього немає чого. Але з чого ж все почалося? Фактично авторами блокнотів є романтичні французи. При дворі «короля-Сонця» Людовика XIV вельми популярними були невеликі записочки, які передавалися непомітно для інших під час балів та інших заходів.

Потім з’ясувалося, що блокнот зручний не лише для написання записок, адресованих кому-небудь, але і перш за все для фіксування різних коротких відомостей. А перфорацію для того, щоб листочки з блокнота рівно і легко відривалися, придумали лише в ХІХ столітті. І зробив це не хто інший, як Марк Твен, автор «Тома Сойєра».

Сам блокнот з часом дуже змінився, все більш і більш нагадуючи сучасну добротну записну книжку. І поступово блокноти розповсюдилися світом і їх почали використовувати всюди.  

Проте часто ми зустрічаємося з «ой куплю цей блокнот, він дуже гарний. Неважливо, що у мене подібних ще штук 20 лежить у шухляді. Подарую нащадкам» або «ой, придбаю цей блокнот, запишу плани на день і забуду про нього на кільканадцять років».

Щоб цього не сталося, з’ясуймо на що потрібно звернути свою увагу та як обрати свій варіант.

Спершу необхідного обрати формат.  А4 – підійде для навчання або ж для людей, які люблять бачити максимально багато інформації на одному листочку. А5 – золотий стандарт. А6 – ідеальний варіант для людей, які носять з собою дуже багато речей і не хочуть себе перевантажувати ще одним кілограмовим предметом.

Дизайн сторінок зараз дуже різноманітний. Адже буває не тільки блокнот в клітинку, але й ще у крапочку.

Буденні одноколірні блокноти уже в минулому, тому варто обирати максимально оригінальний стиль оформлення.

Не менш важливий і вибір паперу. Екопапір, офсет, глянець, крейдований, газетний, форзацний... Для хорошого блокноту підійде, звичайний, офсетний, але й папір з вторинної сировини теж нічого такий.

Скріплення основного блоку з обкладинкою. Це дуже важливий елемент, адже на цьому фактично тримається весь блокнот. Кріплень є 4: на скоби, на термоклей, на пружину та на спіраль. Останні 2 майже ідентичні, проте на пружині зазвичай краще тримаються листки і тому це скріплення використовують найчастіше. Щодо скоб, то вони використовуються тільки тоді, коли основний блок не дуже масивний. Термоклей менш популярний, тому що, вважається, що він недовговічний.

Існує величезна кількість блокнотів. Усі вони відрізняються за призначенням та можуть використовуватися у різних цілях. Тому, щоб не купити «черговий» блокнот, який буде збирати пил, обирайте його з розумом.

Коментарі