День музеїв: цікаві факти

Працівники музейної сфери в усьому світі відзначають своє професійне свято 18 травня.

Кожен музей це, насамперед — його колекція. Колекція — те, що визначає діяльність музею. Наукова, виставкова, освітня — це напрямки роботи музею з його колекцією.

Щоденно десятки тисяч громадян України, іноземні туристи, прагнучи збагатити свої знання, зустрітися з прекрасним, відвідують музеї. Музеї дають змогу побувати в давньому минулому, побачити сьогодення людства, його здобутки і навіть заглянути у майбутнє.

Пропонуємо цікаві факти про музеї світу.

1. Своє сучасне значення слово «музей» набуло в Епоху Відродження. А взагалі спочатку воно походить від грецького «музеон», що означає «храм музи».

2. Найбільш відвідуваним музеєм світу є французький Лувр. Щороку тут буває понад 9 мільйонів відвідувачів.

3. Найбільшим музеєм України є Національний художній музей України, заснований у 1899 році. В ньому зберігається більше 40 000 експонатів.

4. А от якщо говорити про займану площу, то найбільшим музеєм світу є Паризький Лувр. Його площа — цілих 58.470 квадратних метрів.

5. Найбільший у світі художній музей розташований у Токіо, столиці Японії.

6. Найдавнішою з нині діючих публічних музеїв світу є Капітолійський музей, розташований в Римі. Він був заснований в 1471 році.

7. В Амстердамі є Музей тіла людини, виконаний у вигляді 35-метрового тіла. Відвідувачі переміщуються всередині нього.

8. На те, щоб просто пройти звичайним кроком по всіх залах Санкт-Петербурзького Ермітажу, не зупиняючись, потрібно близько 12,5 годин.

9. В хорватському місті Загреб є Музей розбитих сердець, присвячений нещасної любові.

10. Національний музей Болівії, Каса де ла Монеда, колишній монетний двір, є найбільш високо розташованим музеєм світу. Він лежить на висоті близько 4100 метрів над рівнем моря, в місті Потосі.

11. У Парижі, французької столиці, є музей каналізації, що розташований, власне, у старої каналізації. Щороку його відвідує близько 100.000 чоловік.

12. В Японії є музей сніжинок. Двох однакових експонатів в ньому, немає — як відомо, кожна сніжинка унікальна.

Коментарі