Нові книги в бібліотеці

Ярослав Стельмах — відомий український письменник, драматург, перекладач, заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературно-мистецьких премій ім. Котляревського. До творчого доробку Ярослава Стельмаха увійшли і понад п’ятдесят перекладів та кілька кіносценаріїв.

Кажуть, що він був напрочуд доброю людиною, вірив у добро, як вірять у нього діти. Тому і не дивно, що Ярослав Стельмах розпочав свою творчість як дитячий письменник.

П’єси Я.Стельмаха ставились не лише в Україні, а й за кордоном,видавались окремими літературними збірками, були відзначені престижними літературними преміями.

«Митькозавр iз Юрківки»

Історія ця починалась зовсім звичайно. Друзі-п’ятикласники Сергій та Митько приїхали на літній відпочинок у село. Вчителька ботаніки дала їм завдання — зібрати колекцію комах. Але хто ж міг уявити, що замість комах хлопці почнуть полювати... на страшну химеру, що живе в озері. Звідки взялась та потвора, як її захопити? Друзі починають діяти...

Жанр: пригодницька повість (пригадаймо з попередніх уроків визначення)

Головне: сюжет повісті описує пригоди Сергія і Митька, які трапилися з ними влітку після п’ятого класу.

Ідея: возвеличення справжньої дружби, духу пригод, гарного ставлення до старших; підтримка креативності, сміливості, наполегливості, працелюбства; засудження хитрості, брехні, пихатості.

Значення в літературі: Ярослав Стельмах збагатив українську літературу ще одним прикладом справжньої дитячої дружби та безтурботного дитинства. Він зробив внесок у розвиток дитячої літератури.

Особливості: повість складається з дев’ятьох розділів, кожний із яких має свою експозицію, зав’язку, розвиток дії, кульмінацію та розв’язку.

Чому ти маєш прочитати цей твір: щоб переконатися, що справжня дружба справді існує; щоб зрозуміти, що все таємно колись стане відомим; щоб насолодитися пригодами двох друзів.

Додатково: повість відрізняє тонке почуття гумору, постійна інтрига та таємнича загадка, яка розкривається в кінці твору.

Коментарі