«Незабутній Володимир Малик» (до 100-річчя від дня народження)

 Володимир Кирилович Малик

(батьківське прізвище Сиченко) – 

відомий український письменник,

автор низки романів з історії України патріотичного спрямування.


 
Головний смисл своєї праці в літературі письменник вбачав у тому, «щоб хоч трохи захистити в ті жахливі часи (період комуністичного режиму) нашу мову та історію». Можна погодитися з автором, що його твори «допомагали виправляти духовний хребет нашого народу». Це велика заслуга, і вона була підтверджена лауреатською нагородою фонду Тараса Шевченка (1994 р.). Її одержав письменник «за великий внесок у скарбницю відродження духовності на національної свідомості українського народу, відображення національних традицій, утвердження національної незалежності та авторитету України у світі».


Лише зі смертю Сталіна відкрився письменнику шлях у літературу. Він писав та друкував віршовані та прозові твори. Але найбільший успіх чекав Володимира Малика у жанрі історичного роману.

 На матеріалі української дійсності кінця XVII століття письменник написав тетралогію «Таємничий посол», яка складається з окремих романів. За ці та інші твори В.Малик отримав премію ім. Лесі Українки.

Історичній тематиці присвячені також романи пізніших років – «Князь Кий», «Черлені щити», «Горить свіча», «Чумацький шлях». Багато яскравих образів змалював письменник у цих творах, пройнятих глибоким патріотизмом і національною ідеєю. За роман «Горить свіча» письменник удостоєний міжнародної премії ім. Г.Сковороди.


           Саме історичні романи стали справжніми «бестселерами» в 70-90-х роках ХХ століття. І до цього часу вони входять у першу п’ятірку читацького попиту в наших бібліотеках. Їх читають і будуть читати. А письменник живий доти, доки живуть твори, народжені його талантом.


 

Коментарі