Нові книги в бібліотеці

Одна з найважливіших функцій літератури – давати людям образи, на які вони хотіли б орієнтуватись, рольові моделі, у яких можна вчитись і чиїми досягненнями надихатись. Біографічні романи, й художні твори, в основі яких – реальні історії про реальних людей, стають для нас тими дороговказами, до яких хочеться скеровувати свої кораблі.

Таким є документальний роман Джорджини Говелл «Королева пустелі» про видатну британку Гертруду Белл, яка на початку минулого століття стала однією з ключових постатей в становленні самостійних держав на Близькому Сході.

Книга розповідає історію цієї дивовижної жінки від першого і до останнього дня її яскравого і неординарного життя. Крізь уривки з книг і листів Гертруди перед нами постає добра донька, безмежно віддана своєму батькові, допитлива й смілива у поглядах студентка Оксфордського університету, безстрашна мандрівниця й наполеглива у своїх пошуках археологиня, талановита письменниця й перекладачка, та, навіть, розвідниця й політична діячка.

У консервативній вікторіанській Великобританії (де ще в кінці 19 століття шкільне навчання вважалось небезпечним для здоров’я дівчат!) і пізніше, серед абсолютно патріархальних арабських шейхів, їй, жінці, вдалось те, що було не під силу багатьом чоловікам. Пустельні правителі прийняли її за рівню і назвали Хатун, що відповідає титулу королеви. Метою її життя стала допомога арабам у здобутті незалежності, й у цьому Гертруда ніколи не вагалась.

Приємно те, що Джорждина Говел зображує Гертруду Белл як людину вірну своїм принципам і надзвичайно сильну. Нещастя в особистому житті хоч і похитнуло, але не зламало її. Натомість, фільм «Королева Пустелі», знятий в 2015 році за мотивами роману, з Ніколь Кідман в головній ролі, значно мелодраматичніший і далеко не так широко розкриває характер цієї визначної жінки.

Та, якщо навіть абстрагуватись від біографічної складової, то цю книгу можна читати, як посібник із географії та історії Європи і Близького Сходу початку ХХ століття. Ви опинитесь в самому серці Аравійського півострова, неодноразово перейдете пустелю з караваном Гертруди Белл, підніметесь на найвищі піки Альп, подивитесь на Першу Світову війну, але цього разу – очима арабських шейхів, і побуваєте на справжній коронації першого Короля Іраку. Це непроста енциклопедія, яку неможливо повністю осягнути без карти під рукою і пошуку історичних довідок про різноманітних діячів культури і політики того часу. Це довідник з життя Іраку, Сирії, Палестини та Саудівської Аравії в період їх становлення як держав.

Як би не було, історія має багато прикладів таких Особистостей з великої літери, як Гертруда Белл. Про них варто знати, бо вони – стовпи, на які спирається наше сьогодення, і нам є за що їм подякувати і точно є чому в них повчитись.

 

Кому читати:

Любителям і любителькам біографій

Спраглим до подорожей екзотичними куточками цієї планети

Тим, кого цікавлять історія і політика

 

Не варто читати:

Тим, хто не любить товсті книжки без картинок

 

Джерело: https://chytay-ua.com/blog.php?id=384

Коментарі